Борисов за партньорите си: Този щял да напуска, онзи щял да напуска, омръзна ми!

Не желая да се обяснявам за неща, които съм подкрепил, заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от "Фокус". Когато ГЕРБ направи нещо трябва да ходи да търси подкрепа от други партии, извън правителството. Това не е честно и не е правилно към нас, каза той.

Той посочи, че досега се е съобразявал в името на коалицията на подкрепящите партии на всичко, което предлагат.

„Когато ГЕРБ направи нещо трябва да ходи да търси подкрепа от други партии, извън правителството. Това не е честно и не е правилно към нас. Още повече, че тези промени са изцяло с щети към ГЕРБ“, добави премиерът.

„На мен ми омръзна, ако това не станело, АБВ щели да напуснат. Ако това не станело,  реформаторите напускат, ако другото не станело, патриотите напускат. И аз утре ще им кажа, че не виждам, докога ще мога да понеса за всяко нещо, което те предлагат и ние подкрепим, в същото време след това да остава само ГЕРБ да се обяснява“, каза министър-председателят.

Премиерът каза, че "не е разбирач на технологичните правила"  и не знае дали могат да се прегласуват текстовете, касаещи задължителното гласуване. 

„Честният и отговорният подход е утре да го изговорим с партньорите”, обясни Борисов.

Министър-председателят призова политическите си партньори от "Патриотичния фронт" да защитят пред обществото задължителното гласуване, което е било част от техните предположения, които ГЕРБ просто са подкрепили и му е омръзнало неговата партия да поема цялата тежест.

„Това, което знам от колегата Цветанов - на срещите между коалиционните партньори и партиите, които подкрепят правителство, че всички са ги подкрепили. Въпреки, че те са болшинството изцяло срещу моето разбиране, ние като отговорна партия за стабилността и коалицията ги подкрепихме. Нека да бъдат така добри да си излязат и да си ги защитят пред обществото. Винаги съм казвал, че задължителното гласуване, аз съм против него“, посочи Борисов.

Борисов обясни, че ако това правителство беше единствено на ГЕРБ, въобще нямаше да подкрепи подобни промени в Изборния кодекс.

„Сега, когато обаче сме зависими един от други – четири партии, мога да се произнеса едва когато чуя останалите лидери на другите три формации“, добави Бойко Борисов.

Той се позова на социологически проучвания, според които ГЕРБ заема добри позиции, той каза, че не му е нужна служебна победа.

„Сиреч нито ни е нужна служебна победа, нито ни е нужно да правим някакви трикове. Напротив, вие помните и на местните избори се явихме по закона, избирателния на г-жа Мая Манолова. Сиреч не го променихме и победата беше категорична“, заяви той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини