Проф. д-р Силва Андонова става национален консултант по интервенционална неврология

Горанов: Няма манипулации на системата на митниците БАЦИС През юли 2018 г. ще приключи отстраняването и на последната критика от доклада на ДАНС, обяви Георги Костов

24 души са арестувани в Турция по подозрение в „терористична пропаганда“ срещу военната операция в Сирия

68-годишна загина, мъжът й с опасност за живота заради забравени котлони

Св. Синод: Истанбулска конвенция отваря широко вратите към морален разпад БПЦ призова парламента да не ратифицира споразумението

Грабител изтърси портфейл от чанта

Илияна Йотова: Преживяваме един от най-колебливите периоди в развитието на ЕС

Цеко Минев: В Европа правят по 200 лифта, а ние се обясняваме за един

Задържаха 20-годишен, ударил фелдшер в Спешния център в Нова Загора

Община Петрич довършва важни проекти през новата година

Нов център ще има Боровец, избират между 40 архитектурни проекта

Свищовлия счупи скулата на съседа си при побой

Затвориха тунела под връх Монблан заради навалял сняг

В Благоевград официално обявиха грипна епидемия, Петрич на прага

Откриха труп на мъж до заведение в Кърджали 12-годишно момче подало сигнала

Борисов: Харчим много пари, за да докажем, че България е достойна за Шенген

България харчи много пари и усилия, за да докаже, че е истинска шенгенска граница, коментира министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата на кампанийните мениджъри на ЕНП, съобщи „Фокус“.

„И колкото и да ни е трудно – се справяме. Под ударите на популизма много европейски държави се поддават“, отбелязва премиерът. Според него България е имала този пример със СИРИЗА. „Сега от последните избори, които наблюдавам в Европа, все повече това се развива като политика“, каза той.

По думите на Борисов ако ЕНП не е гъвкава, бърза, с правилните решения, всяка една грешка се наказва изключително тежко. „Преди година време на Европейския съвет им предложих решения, трябваше поне десет съвета да се проведат след това, поне 3-4 извънредни и всъщност да се вземе решението, което им предлагах тогава. Само че има още един милион бежанци повече в Европа, а решението беше простичко и прагматично – затваряме всички граници на ЕС и оставяме само официалните контролно-пропускателни пунктове и всеки, който иска да влезе в Европа, минава през КПП-то, взимат му се отпечатъци, регистрира се, здравно се обезпечава и тогава продължава по пътя си, за където иска да отиде“, допълни Борисов.

Премиерът смята, че ако бежанец не иска да го приемат в Австрия, Полша, Чехия, Словакия или Унгария, да не се пропуска нататък, защото трябва някъде да отседне. „Там където отседне, трябва да се направи бежански лагер, да му се осигури храна, прехрана, човешко съществуване“, уточни той. Според него след като като половината държави в Европа не искат да приемат бежанци, всичко се концентрира в няколко държави – Германия, Австрия и страните от Бенелюкс.

Министър-председателят коментира, че това е честно и за самите мигранти, защото не стават лесна плячка за каналджиите. „Честно е и към техните семейства, които продават къщи, продават имоти, за да осигурят пари за това пребиваване“, казва той.

„Не знам вие как го обяснихте във вашите държави. Насила никого не можем да задържим в България или в Румъния или в Полша, той трябва да желае да е тук. Иначе ние трябва да направим затвори, за да можем да кажем, че приехме 1200 души по релокации, но те, като не искат да стоят в България, какво да ги правим, насила трябва да ги затворим“, заяви Борисов.

По думите на премиера неслучайно към момента има двама, които са дошли в България по релокацията и единият е избягал. „Той иска в Австрия, иска в Швеция, иска в Германия, не иска в България. Като казвам България, давам пример с нас, но това е същото и в другите държави, те не искат и в Унгария, не искат и в Чехия, не искат и в Полша“, добави той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.