Постоянен арест за Йордан Исаев, който рани полицайка с бомба на мач Разказал за случилото се на майка си и на приятелката си, но нито една от тях не се обадила в полицията

Столичната община ще проведе пилотен проект за скринингово флуорографско изследване на дихателната система

Сълзи от щастие и среден пръст за „Юве“

Премиерът Бойко Борисов ще участва в Съвета за сътрудничество на високо равнище между, България, Румъния, Сърбия и Гърция

Премиерът Бойко Борисов ще участва в Срещата на върха на ПСЮИЕ

Засипаха с критики проектите за разделяне на три на Закона за движение по пътищата

Настаниха в общинско жилище бедстваща самотна майка с две деца Едното от момчетата е в инвалидна количка и майката изминаваше по 4 км пеша, за да го води на училище

Министър-председателят на Армения подаде оставка

Британски финансов експерт съди Фейсбук за фалшиви реклами от негово име

Иновативни идеи със сериозен потенциал на пролетния бургаски Хакатон

Обраха турист в резерват “Мадара”

Паркиран автомобил пламна внезапно

Откраднаха камион, превозващ 8 хил. билета за “Дисниленд” в Южна Калифорния

Цветанов на дискусия за новите закони за шофьорите: Защо да не сложим поне 3 камери на отсечка като София-Пловдив

Хванаха бургазлия да “готви” дрога в Сливен

Борисов: Харчим много пари, за да докажем, че България е достойна за Шенген

България харчи много пари и усилия, за да докаже, че е истинска шенгенска граница, коментира министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата на кампанийните мениджъри на ЕНП, съобщи “Фокус”.

“И колкото и да ни е трудно – се справяме. Под ударите на популизма много европейски държави се поддават”, отбелязва премиерът. Според него България е имала този пример със СИРИЗА. “Сега от последните избори, които наблюдавам в Европа, все повече това се развива като политика”, каза той.

По думите на Борисов ако ЕНП не е гъвкава, бърза, с правилните решения, всяка една грешка се наказва изключително тежко. “Преди година време на Европейския съвет им предложих решения, трябваше поне десет съвета да се проведат след това, поне 3-4 извънредни и всъщност да се вземе решението, което им предлагах тогава. Само че има още един милион бежанци повече в Европа, а решението беше простичко и прагматично – затваряме всички граници на ЕС и оставяме само официалните контролно-пропускателни пунктове и всеки, който иска да влезе в Европа, минава през КПП-то, взимат му се отпечатъци, регистрира се, здравно се обезпечава и тогава продължава по пътя си, за където иска да отиде”, допълни Борисов.

Премиерът смята, че ако бежанец не иска да го приемат в Австрия, Полша, Чехия, Словакия или Унгария, да не се пропуска нататък, защото трябва някъде да отседне. “Там където отседне, трябва да се направи бежански лагер, да му се осигури храна, прехрана, човешко съществуване”, уточни той. Според него след като като половината държави в Европа не искат да приемат бежанци, всичко се концентрира в няколко държави – Германия, Австрия и страните от Бенелюкс.

Министър-председателят коментира, че това е честно и за самите мигранти, защото не стават лесна плячка за каналджиите. “Честно е и към техните семейства, които продават къщи, продават имоти, за да осигурят пари за това пребиваване”, казва той.

“Не знам вие как го обяснихте във вашите държави. Насила никого не можем да задържим в България или в Румъния или в Полша, той трябва да желае да е тук. Иначе ние трябва да направим затвори, за да можем да кажем, че приехме 1200 души по релокации, но те, като не искат да стоят в България, какво да ги правим, насила трябва да ги затворим”, заяви Борисов.

По думите на премиера неслучайно към момента има двама, които са дошли в България по релокацията и единият е избягал. “Той иска в Австрия, иска в Швеция, иска в Германия, не иска в България. Като казвам България, давам пример с нас, но това е същото и в другите държави, те не искат и в Унгария, не искат и в Чехия, не искат и в Полша”, добави той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.