На 17 август 2018 да почерпят

„Лудогорец“ остана сам от родните клубове в Европа

ЦСКА атакува и през Трансилвания

Знаменитости отдават почит на Арета Франклин

Още през 2015 г. трябвало да сменят дисковия масив В резервния център на Търговския регистър работят само климатиците

ПРАВО НА ОТГОВОР

Катар налива $15 млрд. в турската икономика

Скарлет Йохансон е най-високоплатената актриса в света

Коли и камиони вървят по мост на 5 века Кадин мост в село Невестино е построен през далечната 1470 г.

Скандинавските авантюри на ЦСКА

Посолството на САЩ в Прищина: Косово и Сърбия нямат неограничена свобода на действие

20 изчезнали след срутването в Генуа (ИНФОГРАФИКА) Рим обяви извънредно положение, деблокира 5 млн. евро

Вашингтон заплашва Анкара с нови санкции, ако пастор Андрю Брънсън не бъде освободен

Нападнаха с бомби офис на италианската крайнодясна партия „Лига“

Директорът на „Аварийна помощ“ пред „Труд“: Открито е опасно нерегламентирано сметище в София

Правосъдното министерство премахва запрещението, било „гражданска смърт“

Омбудсманът на Шумен Иван Капралов, директорът на НОИ Емилия Станчева и зам.-областния управител Селиме Кърджалиева /от дясно на ляво/ участваха в обсъждането.

Поставянето на хора с психически увреждания и интелектуални затруднения под пълно запрещение, което все още се практикува в България, ги лишава от граждански права и е един вид гражданска смърт. Това заяви зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева-Русева в Шумен, която участва в тематична кръгла маса.

Форумът се организира от депутата от ГЕРБ Ралица Тодорова във връзка с предстоящата промяна и внасяне в парламента на проекта за Закон за физическите лица и мерките за подкрепа. Той трябва да бъде внесен за разглеждане в пленарна зала най-късно през месец юни, каза зам.-министър мичева-Русева.

България още през 2012 г. е ратифицирала Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН, а тя изисква равнопоставеност на всички хора пред закона, независимо дали имат увреждания. Заради несъответствието на българското с европейското законодателство България е осъдена по две дела, очаква се и трето осъдително решение, именно заради режима на запрещението, който се отрича от Европейския съд по правата на човека, каза зам.-министър Мичева-Русева.

Затова работна група вече е подготвила закона, той е съгласуван и в момента вървят последни обсъждания. „Запрещението не е начина, трябва да се създадат мерки за подкрепа на всяко лице. Идеята е, че всяко лице е различно и има нужда от различна подкрепа. Ако не може да сключи сделка, то трябва да бъде подкрепено за сключване на конкретната сделка, а не да го ливашаваме от права изобщо. Ако има нужда да завещае или отдаде имот под наем, подпомагеме го само за това“, уточни Ресева. Според новия закон съдът става по-ангажиран и на всеки 2 г. ще изисква доклад, за да проверява какво е състоянието на човека с психическо заболяване.

Новият закон урежда и режима на хората в кома. Ще им бъде назначаван представител от съда и съвместно с него ще се взема решение какво е нужно да се извършва – дали да се продаде имущество, за да се осигури лечение или издръжка на децата на болния. Като излезе от кома, гражданският му статус се възстановява веднага.

Магистрати, социални работници, омбудсмана на Шумен взеха участие в дискусията. Според народния представител Ралица Тодорова законът ще въведе нов подход и ще замени режимите на поставяне под запрещение с адекватни мерки за подкрепа и защита.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.