Малина Едрева: Нараства потреблението на културни продукти в София

"Нараства потреблението на културни продукти в София. Това показват резултатите от изследването „София – град на творческата икономика“, съобщи за "Фокус" Малина Едрева, председател на постоянната Комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет.

8,1% е дяла на културната икономика, информира Едрева и допълни, че за развитието на творческата индустрия допринасят културните институции, а с тях Столична община има утвърдени партньорства.

Тя каза още, че 7.5 % са заетите в творческата икономика в София. По думите й целта е броят им да се повиши, за да се даде тласък за развитие на творческия сектор.

Тя обясни, че Творческият съвет взима решения за изразходването на близо милион и половина лева от столичната програма "Култура".

„Събрахме тази енергия в процеса на подготовка на града ни за Европейска столица на културата. Творческият съвет в мандата на настоящия Столичен общински съвет е представен от 20 членове, от които две трети са представители на творческите и гражданските организации. На практика това е овластяването на гражданите“, каза още Едрева.

„За първи път Столичният общински съвет не позволи да се променят решенията на Творческия съвет. Това е още една стъпка към изграденото доверие към институциите“, посочи Едрева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура