Александър Везенков се пробва в драфта на НБА

Александър Везенков ще участва в предстоящия избор на нови млади играчи в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада, който зад Океана наричат драфт. Това съобщи в профила си в Туитър агенцията на баскетболиста Sportspromotion.


Миналото лято доста дълго се коментираше възможността Везенков да напусне „Арис“ (Солун) по посока НБА. Но в крайна сметка талантливият баскетболист реши да приеме офертата на „Барселона“ и подписа с каталунския клуб.


През настоящия сезон с екипа на „Барселона“ талантливият баскетболист има средно по 5,3 точки и 2,9 борби на мач в Испанската „АВС лига“ - най-силното баскетболно клубно първенство на Стария континент. В момента „Барса“ е начело в класирането.
Необходимо е уточнението, че участието в драфта не означава задължително сключване на договор с клуба, който е избрал съответния баскетболист. Предвижда се дори възможност контрактът да бъде сключен по-късно, примерно след няколко сезона. Но има желязно правило – играч, избран в драфта, може да подпише договор в лигата само с отбора, който го е избрал. Или с друг клуб, на когото е преотстъпено това право от тима, спрял се на съответния играч.


Досега само един българин е играл в НБА. В средата на 80-те години на миналия век Георги Глушков бе привлечен в отбора на „Финикс Сънс“. Сегашният президент на Българската федерация по баскетбол изкара един сезон при „слънцата“, след което направи сериозна кариера в Италия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт