Министър Теменужка Петкова: От 1 юли предстои да бъде въведена платформата за търговия на база на двустранни договори в Българската независима енергийна борса

"От 1 юли предстои да бъде въведена официално платформата за търговия на база на двустранни договори. През първото тримесечие на 2017 година ще разполагаме с платформа за търговия в рамките на деня." Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на представянето на годишните финансови резултати на държавните енергийни дружества, предаде „Фокус”.

"Това ще даде възможност за по-голяма свобода по отношение на производители и търговци, които да могат да търгуват на борсата на базата на различни платформи", подчерта Теменужка Петкова.

Тя обясни, че в момента търговията на борсата се извършва на базата на платформа, която е търговия в ден напред.

"Българска независима енергийна борса" е дружеството, на което всички залагаме големи надежди с оглед предстоящата пълна либерализация на електроенергийния пазар", коментира тя.

По думите й, през 2015 година "Българската независима енергийна борса" е имала само разходи, тъй като е трябвало да започне работа и да се инвестира сериозен ресурс за закупуване на платформата.

"Тенденцията за първото тримесечие на 2016 година показва положителен резултат от близо 600 хил. лева печалба, което дава яснота за хоризонта, който очаква това дружество", посочи министър Петкова и допълни, че съгласно ангажиментите пред ЕК ще премине към Министерство на финансите, за да се гарантира нейната независимост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес