Такса реликва в Несебър: 20 стотинки за сувенир с изображение на Стария град

Изглед от стария град в Несебър. Снимка: Архив Труд

Община Несебър съобщи, че въвежда такса за продажба на сувенири - предмети и артикули, представляващи или съдържащи изображения на Старинния град Несебър или елементи от него, представляващи културни ценности. Основание за нововъведението е Законът за културното наследство и издадената в негово приложение Наредба за условията и реда за възпроизвеждане на културни ценности в копия, реплики и предмети с търговско предназначение.

Въз основа на тази наредба, се създава ново правило за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги, прието от общинските съветници.

Търговците продаващи такива сувенири ще трябва да уведомяват общината със заявление, в което те трябва да посочат бройката на сувенирите, които ще създават, разпространяват или използват с търговска цел. Освен това, ще могат да сключват договори с общината срещу заплащане на цена в размер на 0.20 лв. за търговски артикул. За всеки ще се предоставят съответния брой холограмни стикери с логото на Община Несебър.

Приходите ще бъде използвани за подобряване, опазване и съхранение на културно-историческото богатство на старинния град.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони