Бивши полски президенти влязоха в конфликт с правителство

Днес полската министър-председателка Беата Шидло обвини трима бивши полски президенти, че не зачитат волята на народа, щом критикуват нейното правителство, съобщава "Франс прес", цитирани от БТВ.

"Тези хора казват: демокрацията, това сме ние. Аз казвам: демокрацията, това е свободният избор на поляците, които избраха партия "Право и справедливост" и нейната програма", отбелязва тя пред журналисти.

Нейният коментар беше във връзка с обвиненията, отправени от трима бивши президенти и други видни личности, че сегашното правителство на Полша руши демокрацията.

Шидло добавя, че правителството й е получило на изборите през есента мандат да направи радикални реформи. Според нея призивът на тези хора показва, че те не искат да приемат свободния избор, който поляците са направили.

Лех Валенса, Александър Квашневски и Бронислав Коморовски, наред с още седем видни личности, включително бивши лидери на синдиката "Солидарност", разкритикуваха управляващата консервативна партия и в разпространено днес обръщение призоваха "всички поляци да защитят демокрацията".

"Антиевропейските и ксенофобски изявления и действия на днешните управници подронват единството на Съюза и обслужват интересите на империалистична Русия", отбелязват те.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят