ДАНС върна на Археологическия музей в Пловдив маска за 3 млн. евро

Снимка: Николай Спасов

Уникален шлем-маска, откраднат при въоръжен грабеж през 1995 г., бе върнат на Регионалния археологически музей в Пловдив от ДАНС и от днес ще може да се види от посетители.

"Благодаря на хората от сектор "Трафик на културни ценности" към ДАНС, които откриха и върнаха маската в музея през миналата година. Не сме я излагали досега, тъй като още текат процесуално-следствени действия. Това със сигурност е най-скъпият ни експонат, а с неговото завръщане Пловдивският археологически музей става един от най-богатите в Европа", похвали се директорът доц. д-р Костадин Кисьов. Той поясни, че цената на подобна шлем-маска по световните акциони се движи между 2 и 3 млн. евро, тъй като те са изключително редки и има не повече от три-четири подобни артефакта.

Други такива шлемoве има в Германия и Франция. По всяка вероятност шлемът маска е принадлежал на знатен тракийски вожд или дори на някой от царете, но за съжаление не може да се каже на кого точно. Датирана е от първи век след Христа и е служела при церемонии и паради. Шлемът маска е открит при разкопки на гробен комплекс на могилата в местността "Каменица" през 1905 г.

Директорът на Регионалния археологически музей доц. д-р Костадин Кисьов разказа още, че въоръжената кражба през април 1995 г. е била изцяло насочена към маската. "В залата, където се съхраняваше, имаше и други ценности, включително златни монети и пръстени, но те бяха непокътнати. Това показва, че кражбата е организирана заради тази маска, силно желана от някой колекционер. Почти бяхме изгубили надежда, че някога ще я видим отново, но ето, че 20 години по-късно тя се завърна", не крие задоволството си доц. Кисьов.

При връщането му безценният шлем-маска бил силно увреден и се наложило да се реставрира. "Почти целият шлем, както и лицето, бяха разбити и счупени, но маската вече е напълно възстановена от реставриторката Милица Илиева", допълни директорът на Археологическия музей в Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони