Мустафа Карадайъ - Лоялният

За първи път в ДПС се въвежда нов термин за председател на партията. Отдавна е ясно, че единственият и безспорен лидер на движението е Ахмед Доган, но след провала на Лютви Местан открито се говори, че новият шеф на партията поема единствено и само оперативното ръководство. Това означава, че от Мустафа Карадайъ не се очаква да чертае курса на партията, да бъде стратег или майстор на коалиционните игри.

Той има една-единствена задача - да запази структурите, да работи за нови членове и да не предприема никакви волни програми. Изненадите са забранени. Очакват се резултати по отношение на разширяване на подкрепата за ДПС, но не за сметка на ромски гласове. Мустафа Карадайъ няма да гони високия наратив, нито има задача да го създава. Той трябва да бъде близо до електората на ДПС и хората да разбират какво им казва. Не бива да бъде и семиотик, нито оперетен герой. Разчита се и на това, че няма да стигне до снобизма, който възмущаваше електората на ДПС - да слезеш в прахоляка с обувки от крокодилска кожа, с костюм на „Дзеня” и да се възмутиш, че стъклата на очилата ти със златни рамки са се замъглили и през тях не можеш да виждаш добре почитателите си.

От Карадайъ се очаква да не измени на породата си. А тя е здрава, селска порода. Момчето от с. Борино, Смолянско, само е постигнало всичко. Нямало е подкрепа дори от баща си, който си е отишъл от този свят, когато Мустафа е бил едва тригодишен. В този смисъл между него и Доган има нещо общо и близко. И почетният председател е живял без баща си в малкото село Пчеларево, Добричко, и е научил правилата на живота от своите баба и дядо.

Онова, с което Карадайъ вероятно е впечатлил Доган, е лоялността. Не друг, а именно Карадайъ стигна пръв до Октай Енимехмедов и успя да го свали на земята, след като направи опит да стреля по лидера на ДПС по време на националната конференция на движението на 19 януари 2013 г. Тогава за пръв път публиката видя и нещо неподозирано от характера на тогавашния организационен секретар на движението. Карадайъ риташе Енимехмедов с ожесточение, което никога преди това не бе проявявал. Дори в ДПС бяха изненадани от тази отприщена агресивност и твърдяха, че познават момчето от с. Борино като затворено, дистанцирано и състрадателно. Яростта му най-вероятно е била ситуативна, но в партията на Ахмед Доган вече имат едно наум, че може да бъде отприщена отново.

Почетният председател на движението и неформален негов лидер със сигурност е имал и други основания да спре избора си на Мустафа Карадайъ. Истината е, че Доган направи грешен ход, залагайки на обиграността, ораторския талант и придобитата ерудиция. Беше изигран, а партията му плати висока цена. Само ако си отчаян авантюрист и безотговорен пройдоха, можеш да повториш същата грешка. А Доган не е нито едно от двете.

Затова може би не е толкова силен шокът от избора на Мустафа Карадайъ, макар че за първи път начело на движението застава човек, който не блести с ораторски качества. Нещо повече - езиковите умения са последното, с което новият оперативен шеф на ДПС може да впечатли. А ако постигне такъв ефект, той ще е с обратен знак.

Онези, които по-добре го познават, казват, че качествата му трябва да бъдат търсени в друга посока. Карадайъ е член на ДПС от 25 години, но никога не е парадирал с това. Малцина знаят, че е учредител на Академичното дружество на ДПС в София през 1991г., а след това и учредител на младежката организация на движението и неин председател за първите два мандата (1998-2003).

Карадайъ е завършил УНСС, а от 1996 до 2001 г. преподава информатика в Нов български университет. От 2010 г.той е организационен секретар на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на ДПС. Съпартийците му признават, че именно на него и още един-двама дължат изчисляването до разлика 100-200 гласа на резултатите на партията във всеки предстоящ вот.

Последното предимство на новия оперативен шеф е, че е родом от Южна България. А за членовете и актива на ДПС това е изключително важно. След като лидерът Ахмед Доган е от Северна България, Югът винаги е настоявал да има поне зам.-председател.

Заставайки начело на ДПС дни преди 46-ия си рожден ден, Карадайъ няма как да не си дава сметка, че е подложен на тежко предизвикателство и изпитание. И че от него в голяма степен зависи дали ще успее, или ще се провали. Първият знак ще са президентските избори. И онова, което ще се случи след тях.

Етническият мир и лидерството

„Времената се сменят. САЩ не са единственият лидер. Русия, Китай, Турция и други икономически силни държави търсят своето лидерство. Нека големите държави да намерят пътя и да решат мирно проблемите си, за да не рефлектират те върху по-малките държави и малцинствата в тях. Последните 25 г. показаха, че Балканите са сложен регион. На Балканите всяка държава граничи със себе си и тук има истинска мозайка от етноси. Никой няма право за разделяне и противопоставяне на тези етноси. Такава е и основната цел и задача на ДПС още от създаването - запазване на етническия мир и гарантиране на националната сигурност на държавата.“

Из словото на Карадайъ пред електората в гоцеделчевското с. Брезница, 31.12.2015 г.

ДРУГИТЕ ЗА НЕГО

Лично гласувах за него

Лично гласувах за Мустафа Карадайъ. Познавам го добре, той от много години живее в София, но нито за миг не е забравил родното с. Борино. Уважавам го и защото е имал труден живот на сирак, но това не го е променило. Той е изключително състрадателен, помага много на хората. В Борино живеят майка му и брат му. Прехранват се от малък хотелиерски бизнес.

Карадайъ винаги е откликвал на молбите ни за компетентна помощ, когато е трябвало да правим проекти и да развиваме региона. Насочвал ни е към консултанти, които да намерят най-добрите решения. За съжаление голяма част от населението на Борино избра гурбета в Германия.

Мустафа Караахмед, кмет на Борино

Ще падне, когато има собствена цел

Главата на новия лидер на ДПС Мустафа Карадайъ ще падне в момента, в който има собствена цел. Неговата задача трябва да бъде да работи с всички сили за успеха на ДПС под ръководството на Ахмед Доган - истинския лидер на партията. Проблемът е, че ДПС е изключително важен фактор в България, а не само в българската политика. След последните парламентарни избори се състави една парадоксална коалиция от маргинални партии и виждаме, че година и половина някои от участниците на тези партии единственото, с което се занимават, е да се опитват да свалят ГЕРБ от власт, но на тях им пречи ДПС, защото колкото и да се правят на интересни, каквито и провокации да си измислят, каквито и палячовци да изваждат като министри, като Христо Иванов - отива се в парламента и ако ДПС са против тях, идеите им пропадат",

Юлий Москов пред Bulgaria ON AIR.

ДПС сложи край на "кафеджийската" политика

Партията даде заявка за промяна в параметрите на политическата конфигурация след президентския вот, оставяйки си отворени всички възможности, но и изостряйки опозиционността си кьм ГЕРБ. Новият оперативен лидер на ДПС е много сериозен изборджия, който владее перфектно изборната технология и заедно с това е натрупал административен опит във висши държавни институции. Доколкото имам впечатления, той е много диалогичен човек.

Борислав Цеков пред Канал 3

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи