САЩ със заплашителни демонстрации към Русия в Румъния

Снимка: Pixabay

Военновъздушните сили на САЩ са изпратили два изтребителя F-22 Raptor в Румъния, за да демонстрират сила, която може да се окаже решаваща при евентуална намеса на Русия в Украйна, съобщава „Асошиейтед прес”.

Изтребителите са кацнали във военновъздушната база „Михаил Когълничану”, близо до черноморското пристанище Констанца в югоизточната част на Румъния.

В изявление на американските ВВС се уточнява, че машините притежават усъвършенствани сензори, които позволяват на пилота да проследява, идентифицира, стреля и убива цели въздух-въздух, преди да бъде засечен от противник. Изтребителите също така способности да атакуват наземни цели.

Посланикът на САЩ в Букурещ Ханс Клем заяви, че САЩ и Румъния, която е член на НАТО от 2004 г. и има население от 19 млн. души, се стремят да подобрят „отбраната на Европа, отбраната на Северноатлантическия алианс, да подобрят сигурността на Югоизточна Европа... заради агресията от страна на Русия, която е донесе толкова нестабилност в тази част на света през последните две-три години”.

Изтребителите, които са излетели от Великобритания, ще напуснат Румъния по-късно днес. Те са част от операция „Атлантическа решителност”, която е ангажимент на САЩ към общата сигурност на НАТО и стабилността в региона.

Директорът на румънските въздушни сили главен генерал Лауриан Анастастоф е изразил притеснения за руското присъствие в региона. Той заяви, че ако руски самолет излети от кримска аеробаза и прелети само на 100 км от кримските граници, това би провокирало притеснения в Алианса.


Анастасоф казва, че ако идентифициран летателен апарат навлезе на 32 километра във въздушното пространство на Румъния, натовската процедура е да бъде свален във въздуха, сценарий, който вече се е случвал 4 пъти за една година, но изтъкна, че нито един руски самолет не е приближавал по този начин румънското въздушно пространство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия