Учени твърдят, че динозаврите са напуснали Европа по своя воля

Проучване, водено от доктор Алекс Дънхил от училището за Земята и околната среда към университета в Лийдс, изследва движението на динозаврите в целия свят по време на мезозойската ера, наричана още „ерата на влечугите“, пише списание Journal of Biogeography.

Изследването потвърждава също предишни изследвания, които са установили, че динозаврите са продължили да мигрират към всички части на света след като „суперконтинентът“ Пангея се разделя на земни маси, разделени от океани.

„Предполагаме, че временни мостове от суша, образувани в резултат на промени в нивото на морето, временно повторно са свързвали континента“, казва Дънхил.
В проучването, изследователите са използвали палеобиологична база данни, която съдържа всички документирани и достъпни фосили на динозаври от цял свят.

Находките за едни и същи семейства на динозаври от различни континенти са били напречно картографирани за различни периоди от време, разкривайки връзки, които показват как те са мигрирали.

Изследването показало, че всички връзки между Европа и други континенти по време на началото на периода Креда (преди 125-100 милиона години) са били насочени извън района. Това означава, че много семейства от динозаври са излизали от Европа, но няма регистрирани видове, които да се емигрират към региона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука