Министър Горанов готов да отстъпи от промените в социалния кодекс

Финансовият министър Владислав Горанов е готов да отстъпи от предложените от ведомството му промени в Кодекса за социално осигуряване за начина на изплащане на парите за втора пенсия.

„Каквато теза надделее тя ще намери отражение в окончателния вариант на измененията. В момента събираме мнения и дебатът ще продължи”, заяви Горанов пред журналисти.

Финансовото министерство предложи парите, които плащаме за втора пенсия, да не се унаследяват, ако пенсионерите починат, преди да са изчерпали набраната сума през годините, а да се влеят в общ пул, от който ще се изплащат пенсиите на онези, които не са събрали достатъчно пари.

Българска стопанска камара и пенсионни дружества се обявиха срещу промените в КСО заради липса на оценка на въздействие.

„На фона на влошеното състояние на пенсионно-осигурителната система вместо цялостна концепция за стабилизиране, отново се предлагат промени само в единия осигурителен стълб. Огромна заслуга за незадоволителното състояние на пенсионно-осигурителната система има нестабилността на законодателството в тази сфера. За 16 години, от влизането му в сила, КСО е променян 117 пъти., пише в позицията на БСК.

Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване ще излезе с позиция по въпроса до 10 май, заяви председателят й Никола Абаджиев.

"В момента се запознаваме с проекта, в него има и принципно нови моменти. Нямаме представа кой е автор на проекта, ние не сме участвали в подготовката на текстовете. Не е публикувана и оценка на въздействието, а мотивите не са много ясни", допълни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини