Мона Лиза била рисувана по два модела - на жена и на мъж

Появи се нова хипотеза за най-прочутата картина в света - Мона Лиза.
Според италианския експерт Силвано Винчети, Леонардо да Винчи е използвал като модел за Мона Лиза и жена, и мъж, съобщи БНТ.

Силвано Винчети е художествен детектив и ръководител на италианския Национален комитет за популяризиране на историческо и културно наследство. Преди година той обяви, че е намерил останките на Лиза Гералдини, изобразена на портрета. Сега, след изследване с исторически методи и съвременни технологии, се установява, че има и втори модел за картината - асистентът на Леонардо Джан Джакомо Капроти. Капроти носи прякора Салай- дяволчето и влиза в дома на Леонардо още когато е бил дете.

"Сравнихме Мона Лиза с всички картини на Леонардо, в които Салай е позирал. Някои детайли съвпадат перфектно.", казва експертът.
В защита на тезата си италианецът добавя и разбирането на Леонардо, че идеалната личност е съчетание от жена и мъж.

Според друга от теориите, на платното на Мона Лиза, Леонардо всъщност е нарисувал себе си.

С инфрачервени лъчи в първия слой на картината се вижда, че в този пласт Мона Лиза не е весела, а меланхолична и тъжна. Експертът казва, че Франческо дел Джокондо, който поръчал портрета, наел клоуни да разведряват жена му при позирането. Тогава Леонардо прибягвал до друг модел за прочутата усмивка - своя помощник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства