Две семейства под покров след пожара в "Арсенал"

Две семейства бяха почернени след инцидент във военния завод "Арсенал" вчера, при който загинаха двама души. Днес ситуацията е спокойна, работата в казанлъшкия завод продължава, предава БТВ.

Разследването по случая продължава. Срокът е 2 месеца, но може да бъде удължен.

Един от двамата опитни работници, загинали в пожара, е 53-годишният Върбан Пешков, който е и заместник -директорът на завод 3 в оръжейницата. Той оставя съпруга и две деца.

Според негови близки Върбан е дългогодишен оръжейник и един от най-опитните хора в барутния завод, те твърдят, че и дума не може да става за човешка грешка.

„Достатъчно компетентен беше, прекалено се задълбочаваше и в интернет, и с всичко. Беше достатъчно наясно с всички новости”, коментира съседът му Николай Колев.

Другият загинал е 41-годишният Румен Райчев, който работел в „Арсенал” от 3-4 години.

Райчев имал сестра и възрастна майка, която според съседите до късно следобед вчера не е била уведомена за трагедията, сполетяла сина й.

Близка негова приятелка, пожелала анонимност, твърди, че причината за трагедията е заради липсата на подходящо образование наетите.

„Назначават се хора, които нямат образование, хора, които буквално не могат да си напишат имената, хора, които не спазват инструкции и нямат нужния капацитет да работят с взривни вещества”, категорична е тя.

За последните две години от главна Инспекция по труда са направени 85 проверки в казанлъшката оръжейна „Арсенал”. Констатирани са малко над 460 нарушения, а 13 машини са спрени от производство, защото са дефектни и представляват заплаха за човешкото здраве. Други 5 пък са със специален режим на работа - което означава, че или се наблюдават непрекъснато от специалист, или работят по-малко часове.

Инспектор Станимир Тончев от пожарната в Казанлък заяви, че още е рано да може да бъде даден конкретен отговор на въпроса какво е причинило трагедията - техническа или човешка грешка. Назначена е оперативна група, която разследва, обясни той.

Тончев подчерта, че в обекта се извършват ежегодни проверки за пожарна безопасност. Той не пожела да коментира версията, че възпламеняването е станало заради влажността на барута.

Причината за трагедията е или неспазване на технологична дисциплина, или пък са опитвали нещо ново, смята Валентин Радев, депутат от ГЕРБ и експерт по боеприпаси.

Той изтъкна, че единият от загиналите е много опитен и способен инженер.

Няма как да разберем как е тръгнало възпламеняването, защото са загинали и двамата, които са присъствали, посочи Радев.

Политикът заяви, че няма основание да се съмнява в проверките, които са извършвани в завода, както и в това хората там да са работели при лоши условия.

В света в предприятията, които се занимават с боеприпаси, с взривове, също се случват инциденти, това е рискова професия, изтъкна той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини