Проф. Михаил Константинов: Борисов вероятно ще направи така, че задължителното гласуване да отпадне

Квадратчето „гласувам против всички“ е насочено срещу малките партии. Ако то бъде прието, ще отпаднат партии като Атака, АБВ и дори Патриотичен фронт, заяви математикът професор Михаил Константинов пред "Фокус".

„Даже не бих се изненадал, ако отпадне и Реформаторския блок и ще получим един три-партиен кабинет“, прогнозира още експертът.

Той уточни, че наличието на район „Чужбина“ няма да промени изборния резултат и според него е било грешка, че не се е приел този район. Професор Константинов коментира още, че задължителното гласуване трябва да има поощрителен характер за хората, които изпълняват гражданския си дълг.

Според професора голяма част от поправките в Изборния кодекс ще отпаднат.

„Действително много от нещата, които се приеха, са спорни. Поправките в Изборния кодекс постигнаха ефекта „много шум за нищо“. Аз предполагам, че по-голяма част от глупостите ще отпаднат. Ненапразно премиерът ги е викнал днес, за да им набива канчетата на главите и малко да ги усмири“, коментира още експертът.

„Не виждам защо Конституционния съд да се намесва, тъй като повечето от промените не са противоконституционни, но са просто откровено глупави“, коментира той и изрази надежда, че промените ще за добро и няма да доведат до остри обществени реакции.

Константинов изрази мнение, че партията на Лютви Местан ДОСТ ще пострада най-много от забраната да се гласува извън консулства и посолства в чужбина, която беше открито подкрепена от турските власти.

Според него обаче тази промяна ще отпадне.

„Премиерът Борисов ще им каже това да се махне“, коментира още експертът.

Михаил Константинов припомни, че до 2001 година се е гласувало само в посолства и консулства в чужбина. След това е разрешено гласуване извън посолства, с което, по думите му, понякога се е злоупотребявало.

„По този начин гласовете от чужбина нараснаха от 20-25 хиляди на 170 хиляди”, обясни професорът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика