София получава 238 милиона лева безвъзмездно за модернизиране на инфраструктурата

Столична община ще получи 238 милиона лева безвъзмездно финансиране по оперативна програма „Региони в растеж” за периода 2014-2020 г., каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на подписването на споразумение за Инвестиционна програма на Столична община, предаде „Фокус”.

Тя благодари на министър Лиляна Павлова и заместник-министъра Деница Николова, които са работили няколко години за отваряне на "Региони в растеж" и каза, че това се дължи на доверието на европейските институции в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

„Искам да благодаря на заместник-министъра Ирина Савина и нейния екип, които работиха в продължение на две години, за да подготвят проектите и звената. Имаме структурирани екипи и междинно звено и могат да започнат работа”, поясни кметът.

Фандъкова е убедена, че инвестиционната програма ще осигури средства, които ще донесат положителна промяна в столицата.

„Около 280 милиона лева, от които 238 милиона лева са безвъзмездно финансиране, а останалите е съфинансиране, което ще ни позволява да модернизираме театри, паркове, градската среда, градския транспорт и др.”, обяви още Фандъкова.

Столичният кмет посочи, че образователната инфраструктура също ще бъде променяна, включително 26 училища и детски градини.

„С тези проекти започваме освен модернизация на сградите, така и на дворовете и спортните площадки”, обясни Фандъкова.

Тя посочи, че по отношение на социалната инфраструктура има проект за обновяване на център за временно настаняване и възстановяването. Също така в програмата са заложeни и проекти за модернизация на два парка - Заимов и Западен парк.

„Подготвя се проекта и се надявам да можем да започнем цялостната модернизация на този парк в София-Западен парк”, подчерта кметът.

Екипът на Столична община е подготвил резервни проекти на стойност 118 милиона лева, гарантира тя.

„Ще се постараем да се възползваме и от икономии и преразпределение на средствата”, каза още кметът на София.

Йорданка Фъндъкова коментира и Проектът на интегриран градски транспорт, който във втората си фаза предвижда допълнителни инвестиции в трамваите.

Фандъкова подчерта, че първата фаза на Проект за интегриран столичен градски транспорт е завършил с подмяната на голяма част на тролейбусния транспорт и започната реконструкция на трамвайните трасета.

По думите й, се предвижда реконструкция на релсите на бул. Цар Борис 3, както и създаването на още зелени релси.

„Другото трасе е по ул. „Каменоделска” до Орландовци. Лошо е състоянието там. Инвестициите ще се правят и в Район Сердика”, коментира кметът.

В инвестиционната програма е заложено и закупуването на 13 нови трамвайни мотриси.

„Продължаваме интелигентната система за управление на трафика - доставка на нови 220 електронни табла. Първите проекти, които ще се реализират, надявам се до края на тази година е модернизацията на училищата и детските градини. При всички случаи ще трябва да се работи и по време на учебната година. Директорите имат готовност”, каза кметът на София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини