Агробизнесът наема земя на търгове

Очаква се влизането на нови арендатори в различните землища, отчитат от компанията “Агрион”

Нови фермери и по-малки арендатори се очаква да влязат в различни землища, сочат данни на компанията за управление на земя “Агрион”. Тази година дружеството лансира успешно нова услуга за земеделци - наемането на парцели чрез търгове. За атрактивните имоти документи се приемат до 28 април в офисите й в цялата страна, като дни преди крайният срок интересът е висок. Компанията отдава земя и дългосрочно с договори за аренда за 5 стопански години.

“Търговете са най-добрият търговски инструмент, в който пазарът сам определя рентните нива. Арендаторите са основните ползватели на земята и техният финансов ресурс и съответно възможностите, които имат да отделят за разход за рента, пряко зависят от пазара на продукцията им. Но резултатите досега показват засилено търсене към добра земя на наистина добра цена, което доказва потенциала и желанието за развитие на сектор земеделие”, коментираха от мениджмънта на компанията. Експертите отчетоха интерес към парцелите както от фермери, които имат сериозни намерения за увеличаване или по-ефективно окрупняване на стопанствата си, така и от нови играчи на пазара. Запитвания има и от по-дребни земеделци, които искат да влязат в различни землища, което е добър сигнал за общото развитие на отрасъла. За всеки от парцелите в “Агрион” търсят поне по три оферти, за да се гарантира конкурентният принцип.

“Вярваме, че всеки парцел трябва да се стопанисва отговорно и да намери най-точния си притежател. Надяваме се тези парцели да открият и нови инвестиционни възможности и ще са атрактивни както за хора, които се занимават активно със земеделие, така и за тези, които тепърва влизат в този сектор. Предлагаме и сигурността на дългосрочното наемане на земя - с договори за аренда за 5 стопански години”, посочиха от фирмата. Досегашната практика на крупните собственици беше да договаря еднолично условията за наемане с арендаторите година за година.

“Агрион” е сред най-бързо развиващите се и динамични дружества в сектора за управление на поземлени активи. През 2014 г. компанията откри официално верига от офиси в цялата страна, като към момента тя включва 25 търговски точки. От март тази година фирмата вече отпуска кредити за агробизнеса при облекчена и бърза процедура.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти