Обвиниха бившия кмет на Хасково Георги Иванов за разрушен паметник на културата

Окръжна прокуратура-Пловдив привлече във вторник като обвиняем бившия кмет на Хасково Георги Иванов за издадено от него заповед за разрушаване на сграда, обявена за паметник на културата, в качеството му на длъжностно лице. Става дума за строения през 1892 г. Хасковски затвор, чиято сграда със застроена площ от 417 кв.м. на ул. "Дунав", кв. 44, е била премахната след издадено на 14 май 2015 г. разрешително с №514.

Повдигнатите от прокуратурата обвинение срещу 61-годишния бивш градоначалник са заради извършено престъпление по чл.278б, ал. 3 във връзка с ал. 2 от Наказателния кодекс и за нарушение на разпоредбите на чл.196, ал. от ЗУТ. Разследващите са установили, че именно Георги Иванов е издал въпросната заповед от 14 май 2015 г. и е наредил да бъде премахната постройката. Тя пък е обявена за паметник на културата със статут на историческа недвижима културна ценност, категория "национално значение" и е включена в Списък на историческите паметници в Хасковски окръг, обнародван в брой 36 на "Държавен вестник" от 1970 г.

Спрямо бившия кмет на Хасково Георги Иванов е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5000 лева. По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров разследването е било възложено на Окръжна прокуратура-Пловдив и се извършва от екип от следователи от Окръжен следствен отдел към същата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини