Депутат от ГЕРБ иска съд за Горбачов заради Чернобил

Адмирал Пламен Манушев

"Михаил Горбачов трябва да бъде съден за престъпления към човечеството." Това каза за „Фокус“ адмирал Пламен Манушев, народен представител от ПГ на ГЕРБ и член на Комисията по отбрана, по повод 30-та годишнина от аварията в ядрената централа в Чернобил. Той заяви, че и днес се виждат последствията от аварията в Чернобил.

„Това негово престъпление не може да има давност, защото наистина милиони хора бяха засегнати. Горбачов за пореден път укри истината от целия свят и от собствения си народ, много малко хора бяха евакуирани“, каза адмирал Маншев. Той заяви, че са загинали почти всички хора, които са се справяли с аварията.

„Един от пожарникарите разказва, че по време на аварията в Чернобил на място са изпратени 250 пожарни. Пожарникарят казва: „Ние гасим, то свети“. Така, че това е огромно престъпление, за което трябва да се сещаме“, допълни Манушев.

Адмирал Пламен Манушев каза още, че районът около централата е силно радиоактивен, а територията около Чернобил не е добре контролирана и много хора се завръщат там. Адмирал Манушев заяви, че е необходим строг контрол и подобно заселване не трябва да се допуска.

По думите му човечеството трябва да направи така, че подобни трагедии като аварията в Чернобил да не се допускат.

„Ако стане нещо такова, трябва да се действа заедно, за да се предотврати. Хората трябва да са информирани и всички държави, които имат възможност за реагиране в такава ситуация, трябва да вземат превантивни мерки“, каза още той.

Припомняме, че днес се навършват точно тридесет години след Чернобилската катастрофа и последиците от експлозията на 26 април 1986 г. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини