Светогорската икона, на която се молят онкоболни, пристига в София

На 30 април – Велика събота, по повод Възкресение Христово, в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в София в 11.30 часа ще бъде посрещната иконата „Света Богородица – Всецарица“, съобщиха от пресцентъра на Светия Синод на БПЦ.

Иконата е осветена в светогорския манастир Ватопед, където се съхранява оригиналнът на споменатата икона. Вярва се, че тя помага на всички онкологично заболели хора, притичващи се към нея с надежда и вяра.

Иконата ще бъде в катедралата до 2 май тази година – втори ден на Възкресение Христово, когато св. Църква чества паметта на св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил, Покръстител Български, на когото е посветен южният олтар на Патриаршеската катедрала.

След празничната Литургия на 2 май иконата ще бъде тържествено пренесена в Гигинския Църногорски манастир „Св. безср. Козма и Дамян“, където ще остане.

При посрещането на иконата пред Катедралата тя ще бъде внесена в св. Олтар с литийни песнопения в нейна чест, а на 1 май тази година – Пасха Христова, ще бъде изнесена за поклонение от 11.00 ч. с цел измолване от Св. Богородица на нейния майчински покров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини