За 9 месеца сдружение осигури работа и знания за 47 младежи в неравностойно положение

47 младежи от 18 до 29 г. в неравностойно положение от Варна получиха шанс да почнат бизнес, да усвоят професия и да си намерят работа чрез проекта "Център за младежко развитие", реализиран от сдружение "За ТЕБ" с подкрепата на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

В групата са били включени хора от малцинствата, жертви на трафик или насилие, младежи с увреждания или от бедни семейства. След 9-месечен труд на двама кариерни консултанти един от включените в проекта вече е стартирал собствен бизнес, а други двама очакват одобрение на проектите си.

Седем души са били устроени на работа у нас и в чужбина, а други двама тръгват на стаж. Осем човека са включени в курсове на Бюрото по труда за готвачи, градинари, бизнес администратори, озеленители и шофьори, още толкова са изкарали обучение по английски, а шестима са се записали на шофьорски курсове, отчитат от сдружението.

Оттам изтъкват като проблем неграмотността на част от участниците в проекта, които са напуснали училище след първи или четвърти клас. Младите се демотивират и от бюрокрацията при включване в програми за заетост, а служителите на ресорната агенция не умеят да работят с хора с увреждания, посочват от "За ТЕБ". Сдружението ще продължи да консултира млади хора в неравностойно положение и след финала на проекта, тъй като имало интерес от кандидати от Варна и други градове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони