Председателят на турския парламент иска премахване на светския характер на конституцията

Председателят на турския парламент Исмаил Караман заяви, че новата конституция на страната не трябва да бъде светска, пише Hurriyet, цитиран от "Фокус".

„Имаме държавни религиозни празници, задължително вероучение по училищата. Защо ние като мюсюлманска страна трябва да избягваме религията? В новата конституция не трябва да го има понятието „светска“, заяви Караман по време на конференция, в която се обсъжда приемането на нова конституция от Анкара.

Противоречивото изказване предизвика вълна от критики от опозицията. Председателят на парламентарната фракция на Народно-републиканската партия Левент Гьок призова за оставката на Исмаил Караман, обвинявайки го в посегателство срещу светския характер на страната, въведен от Кемал Ататюрк.

Председателят на Партията на националното движение Девлет Бахчели заяви, че „не е правилно да се засяга тази тема. Караман трябва да осъзнае грешката си“.

Заявлението на председателя на парламента бе коментирано от говорителя на управляващата Партия на справедливостта и развитието Наджи Бостанджи, който заяви, че отказът от светския характер на конституцията „не стои на дневен ред“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят