Американците трупат дългове, защото искат да живеят като звездите

Желанието на американците да живеят луксозният живот на звездите продължава да е източник на дългове за тях

В ново допитване един на всеки 8 американци признава, че е готов да вземе заем от 1000 или повече долара, за да поддържа екстравагантен начин на живот.

Проучването, цитирано от телевизията Си Ен Би Си, е дело на приложението за банкиране „Финтоник” (Fintonic) и е обхванало 1100 граждани на САЩ. В него се потвърждава за пореден път и тенденцията веднъж задлъжнелите да затъват все повече в кредити. Един на всеки десет американци, които имат годишен доход от над 80 000 долара, е готов да вземе заем от повече от 5000 долара, за да изглежда начинът му/й на живот луксозен.

Изкарващите над 80 0000 е два пъти по-вероятно да вземат „луксозен” кредит. „Възхваляването в социалните и традиционни медии на разхитителните навици играе огромна роля в това хората да вярват, че луксозният начин на живот е нещо постижимо, което кара много хора да харчат отвъд възможностите си и така да генерират дълг”, заяви изпълнителният директор на „Финтроник” Серхио Чалбад.

Малко хора се притесняват от факта, че това води до липсата на спестявания за пенсиониране.

Търсенето на лукс „често се дължи на социални, културни и модни тенденции, а не на финансова логика”, заяви Ерван Рамбург, един от ръководителите на отдела за изследване на продажбите на глобалния банков гигант HSBC.

Около 70% от американците живеят в дълг. От тях 30% нямат планове напълно да погасят задълженията си, според скорошно проучване на банката „Фифт Търд”

.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес