Изложба на съвременното българско изкуство открита във Виена

Президентът на Бундесрата Йозеф Салер, българският посланик в Австрия Елена Шекерлетова и министър Вежди Рашидов на откриването на изложбата. Снимки: Пресцентър на Министерството на културата

При изключителен интерес в присъствието на Вежди Рашидов късно вечерта в понеделник в залите на Български културен институт (БКИ) „Дом Витгенщайн” във Виена беше открита изложбата „Съвременно българско изкуство – живопис и скулптура”. Сред официалните гости бяха президентът на Бундесрата Йозеф Салер, председателят на Общинския съвет за култура и наука на Виена Ернст Волер, българският посланик в Австрия Елена Шекерлетова, ръководители на дипломатическите мисии във Виена, директорите на нашите културни институти.

Тук бяха и част от авторите на изложбата, както и кураторката на експозицията Мариана Каракостова. Директорката на БКИ „Дом Витгенщайн” проф. Румяна Конева приветства гостите. В словото си на откриването акад. Светлин Русев окачестви изложбата като израз на емоционална дълбочина, стилово разнообразие и висока пластическа култура. Вежди Рашидов оцени експозицията като уникална симбиоза между творци, които са различни по своя рисунък, но са обединени от големия си талант. „Радвам се, че именно в това знаково за духа място – БКИ „Дом Витгенщайн”, тази вечер греят творбите на Емил Стойчев, Николай Янакиев, Светлин Русев, Валентин Старчев, Любен Генов, Свилен Блажев, Крум Дамянов, Захари Каменов”, каза министър Рашидов.

По време на визитата си в Австрия министър Рашидов проведе и среща с директорите на всички български културни институти към Министерство на културата. Обсъдени бяха подробни планове за участието на българските културни институти в подготовката на Българското председателството на Европейския съюз през 2018 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура