Санкционираха 55 граждани при специализирана полицейска операция в Павликени Образувано е едно бързо производство за нерегламентиран превоз на пътници

Брошури подготвят шведите за война Инструкциите ще бъдат изпратени до всички 4,8 млн. домакинства

10 милиона лева за реклама на туристически райони „Труд” и ведомството организират поредица от кръгли маси за спа индустрията

“Ислямска държава” нападна позиция на правителствения режим в сирийската пустиня и отне живота на 26 войници

Георги Василев, шампион с „Етър“, „Левски“ и ЦСКА пред „Труд“: Грандовете свикнаха с разочарованието

Газова прошка търси България от Русия Радев поднови поканата си към Путин да ни посети тази година

Доналд Тръмп заяви, че срещата му с Ким Чен-ун може да бъде отложена

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в сряда, 23 май 2018

Марк Зукърбърг пред ЕП: Не направихме достатъчно, за да защитим данните на потребителите

Сотир Цацаров и Цецка Цачева се срещнаха с американския си колега Джеферсън Сешънс

На 20-о място сме по бюджет за отбрана в ЕС Средните разходи за военнослужещ в съюза са 329 евро, а у нас - 93 евро

Двама френски туристи бяха нападнати от маймуни в Индия

БЛС се оттегли от здравната карта

Всеки трети живее в дом без канализация Безплатна вода за бедните предвижда нов Закон за ВиК

Няма да се намери решение за името на Македония, заяви гръцкият министър на отбраната

ВТУ дава шанс за образование на студенти в неравностойно положение

Великотърновският университет започва изпълнението на дългосрочна програма „Образование за по-добро бъдеще“. Основната цел е създаването на специални условия за прием и обучение на студенти, които до пълнолетието си са отглеждани в домове за деца, лишени от родителска грижа, в SOS детски селища, центрове за настаняване от семеен тип или са били настанени със съдебни решения при роднини и в приемни семейства. Програмата обхваща също младежи и девойки, които са кръгли сираци на възраст до 26 години, информира заместник- ректорът по учебната дейност проф. Стоян Буров.

За учебната 2016-2017 г. университетът ще приеме 60 девойки и младежи за студенти, редовно обучение, по следните специалности:

Социална педагогика- 5 места

Начална училищна педагогика и специална педагогика- 3 места

Педагогика на обучението по история и география- 5 места

Педагогика на обучението по история и английски език- 5 места

Педагогика на обучението по история и философия- 5 места

Педагогика на обучението по български език и история- 5 места

Педагогика на обучението по български и чужд (английски, немски, френски, руски) език- 10 места

Педагогика на обучението по български език и география- 5 места

Педагогика на обучението по математика и информатика- 5 места

Теология- 3 места

Социални дейности- 4 места

Библиотечно-информационни дейности- 5 места

„Избрахме педагогическите специалности, защото смятаме, че тези участници в програмата ще могат да се реализират в тези направления. Това е една професия, която дава сигурност и защита. Все повече ще се търсят учители. Освен това те ще работят с деца. За тях ще бъде признание ако започнат тази работа и смятам, че ще я вършат с любов. Самото направление е обявено от държавата като приоритетно и вероятно студентите ще вземат по-високи месечни стипендии”, сподели проф. Стоян Буров.

Кандидатирането за посочените специалности може да започне веднага, в рамките на акцията „Рано рани“, а записването – след придобиване на диплома за средно образование. То ще продължи до попълване на обявените места.

Студентите, включени в програмата, се освобождават от такси за обучение, ще бъдат приоритетно настанявани в студентските общежития и ще получават целеви стипендии. Специално за тяхната издръжка ще се основе паричен фонд, който ще се попълва от средства на университета, на спонсори и дарители. Ще се разработят проекти, с които ще се кандидатства по национални и европейски програми. Университетът ще се обърне за съдействие и подкрепа от страна на министерството на образованието и науката, социалното министерство, президентството и Народното събрание, както и към фондации и организации, които имат за предмет подобна дейност. След завършване на висше образование университетът ще се погрижи за професионалната реализация на участниците в програмата.

„Каквото и да направи държавата, аз си мисля за този фонд, който смятаме да направим. В него ще се събират средства за подпомагане на тези деца. Разбира се европейските програми също са в ход. Просто искаме да помогнем и искаме да привлечем студенти в университета”, сподели ректорът проф. Христо Бонджолов.

Програмата ще се ръководи от директор, утвърден от Академичния съвет и назначен от ректора на университета.

Проф. Бонджолов определи акцията за ранно записване на студенти „Рано рани” като изключително успешна. До този момент записаните студенти са 100 души, а тези които са си запазили места са 415, 18 от които в платено обучение.

За да бъдат разяснени по-добре акциите на университета и всички варианти за кандидатстване и записване на студенти, от ръководството са решили да издадат специален вестник. Той ще бъде безплатен и ще се разпространява от утре. В него ще бъде открита подробна информация за университета, всички необходими контакти за бъдещите студенти.

„Идеята за вестника се появи в движение. Информацията е много и на много места в страната се оказва, че за някои акции не ни вярват. И в момента идват и питат дали е вярно, че има акция „Рано рани”. Целта е вестникът да популяризира актуалните акции на университета за приема. В него ще откриете обръщенията на проф. Бонджолов и проф. Буров. Описали сме и възможностите за платено обучение, което е с ниски такси. Искаме да покажем, че педагогическо право се получава не само в педагогическите специалности. Посочени са и придимствата на ВТУ, информация за материалната база и за Велико Търново”, обясни проф. директорът на Кандидатстудентското бюро проф. Андрей Андреев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.