Паметникът на Бузлуджа оживя с уникална технология

Тодор Русанов от Горна Оряховица и Рафал Чарновски от Полша са вдъхнали живот на паметника на Бузлуджа чрез уникална технология, пресъздаваща виртуална реалност. Младежите са студенти в университета Напиер в Единбург, а разработката е тяхната дипломна работа. Проектът на момчетата е кръстен "Бузлуджа VR" и представлява първата визуализация на паметника, показана с контролери и очила за виртуална реалност от последно поколение.

Най-големият социалистически паметник в България, който в момента е в критично състояние, живее нов живот с приложението на двамата младежи. Слагайки специалните очила, потребителите се потапят в коренно различен свят. Сградата е същата, но петолъчката на върха е заменена с лъв. Лозунгите на входа са сменени с националния химн на Република България. Влизайки в сградата, зрителят мигом се пренася в луксозно помещение, което прилича на модерно лоби в хотел.

Второто ниво отвежда с асансьор в театрална зала с роял в центъра, а от прозорците на чинията се открива реална гледка с мащаб 16 км/16 км. В коридорите са поместени картини от забележителности в България, а с едно кликване всеки "посетител" може да научи повече за тях.

Тодор и Рафал са измислили име и на един от коридорите, които не са били ползвани в миналото. Те са го нарекли "Тъмният коридор". В него са поместили своеобразен музей на монумента със снимки, които представят сегашното му състояние. Всеки потрбител може да ги докосне и да се телепортира на мястото, на което са снимани. Виртуалната реалност е толкова съвършена, че улавя всяко движение докато човек е с очилата. Възможна е и телепортация на различни места в монумента, а докосвайки всички надписи, те бъдат огласявани с глас и английското им звучене.

Зрителят може да се надвеси над парапета, да погледа в далечината или да клекни, за да прочете някои от надписите.

"Искаме да насочим с този проект вниманието на всички хора от цял свят към състоянието на сградата и ще вложим всички усилия. За нас този паметник не е свързан с политиката, за нас е уникална архитектура, която трябва да има своето бъдеще. Това е и причината да се отърсим от всички комунистиески символи", сподели Тодор Русанов.

Той допълва, че вече са провели консултация със създателят на монумента арх. Георги Стоилов, който е изразил надежда, че тяхната работа ще даде началото на бъдещата реставрация на паметника. Представянето на проекта в Шотландия оставило изпитващите без думи. Преподавателите от университета били впечатлени от работата на младежите, а 30 % от хората, които сложили очилата казали, че със сигурност познават монумента. Еуфорията на представянето била толкова голяма, че изпитващите не обърнали достатъчно внимание на останалите дипломни работи.

Създателитена атракцията споделят, че оборудването не е евтино, но с напредване на технологиите, очилата ще станат много по-достъпни. Компютърните специалисти са убедени, че тяхната работа по паметника на Бузлуджа търпи развитие. В бъдеще се надяват проектът им да послужи за основа на много архитекти, които ще имат възможност да се пренесат по същия начин в своя бъдеща сграда и така да си спестят средства, придобивайки по-ясна представа как ще изглежда завършеното строителство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл