Организацията “Шалом”: Законът трябва да осигури право на собствена изява

Екатерина Захариева: ЕК е отпуснала средства за комуникационната сигурност на Западните Балкани

Хиляди левове се харчат за спасителни акции у нас

Човек е убит след стрелба в гимназия в Кентъки

Обявяват грипна епидемия в областите Стара Загора и Видин, и в община Бобов дол

Огромен пожар лумна в стар военен корпус в центъра на Велико Търново Предполага се, че клошари са подпалили изоставената сграда

Бисер Петков представи приоритетите на Българското председателство пред ЕП

Рекс Тилърсън: Русия е отговорна за нападенията с химическо оръжие в Източна Гута

Горанов в Брюксел: Карта за въвеждане на еврото ще имаме до юни Промениха списъка на страните, които не сътрудничат на ЕС за данъчни цели

60 млн. лв. трябват за доброволна наборна казарма 2017 г. е с най-слаба раждаемост от десетилетия

Отпускат евросредства за възстановяване на щетите от пожарите в Кресненското дефиле

Големите имена на блус и джаз музиката Йълдъз Ибрахимова и Влатко Стефановски покоряват “Blagoevrgad Blues & Jazz”2018

Национален форум за дебатиращи в Бургас

Потвърдиха се тайните договорки на висши чиновници от МС със зелените

Десислава Атанасова: Вотът на недоверие е загуба на парламентарно време

Паметникът на Бузлуджа оживя с уникална технология

Тодор Русанов от Горна Оряховица и Рафал Чарновски от Полша са вдъхнали живот на паметника на Бузлуджа чрез уникална технология, пресъздаваща виртуална реалност. Младежите са студенти в университета Напиер в Единбург, а разработката е тяхната дипломна работа. Проектът на момчетата е кръстен „Бузлуджа VR“ и представлява първата визуализация на паметника, показана с контролери и очила за виртуална реалност от последно поколение.

Най-големият социалистически паметник в България, който в момента е в критично състояние, живее нов живот с приложението на двамата младежи. Слагайки специалните очила, потребителите се потапят в коренно различен свят. Сградата е същата, но петолъчката на върха е заменена с лъв. Лозунгите на входа са сменени с националния химн на Република България. Влизайки в сградата, зрителят мигом се пренася в луксозно помещение, което прилича на модерно лоби в хотел.

Второто ниво отвежда с асансьор в театрална зала с роял в центъра, а от прозорците на чинията се открива реална гледка с мащаб 16 км/16 км. В коридорите са поместени картини от забележителности в България, а с едно кликване всеки „посетител“ може да научи повече за тях.

Тодор и Рафал са измислили име и на един от коридорите, които не са били ползвани в миналото. Те са го нарекли „Тъмният коридор“. В него са поместили своеобразен музей на монумента със снимки, които представят сегашното му състояние. Всеки потрбител може да ги докосне и да се телепортира на мястото, на което са снимани. Виртуалната реалност е толкова съвършена, че улавя всяко движение докато човек е с очилата. Възможна е и телепортация на различни места в монумента, а докосвайки всички надписи, те бъдат огласявани с глас и английското им звучене.

Зрителят може да се надвеси над парапета, да погледа в далечината или да клекни, за да прочете някои от надписите.

„Искаме да насочим с този проект вниманието на всички хора от цял свят към състоянието на сградата и ще вложим всички усилия. За нас този паметник не е свързан с политиката, за нас е уникална архитектура, която трябва да има своето бъдеще. Това е и причината да се отърсим от всички комунистиески символи“, сподели Тодор Русанов.

Той допълва, че вече са провели консултация със създателят на монумента арх. Георги Стоилов, който е изразил надежда, че тяхната работа ще даде началото на бъдещата реставрация на паметника. Представянето на проекта в Шотландия оставило изпитващите без думи. Преподавателите от университета били впечатлени от работата на младежите, а 30 % от хората, които сложили очилата казали, че със сигурност познават монумента. Еуфорията на представянето била толкова голяма, че изпитващите не обърнали достатъчно внимание на останалите дипломни работи.

Създателитена атракцията споделят, че оборудването не е евтино, но с напредване на технологиите, очилата ще станат много по-достъпни. Компютърните специалисти са убедени, че тяхната работа по паметника на Бузлуджа търпи развитие. В бъдеще се надяват проектът им да послужи за основа на много архитекти, които ще имат възможност да се пренесат по същия начин в своя бъдеща сграда и така да си спестят средства, придобивайки по-ясна представа как ще изглежда завършеното строителство.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.