Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген Премиерът събира европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна

Командоси щурмуват пробно прототипи на стената на Тръмп

Хиляди румънци се събраха на протест в Букурещ (ВИДЕО)

САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Aварирал ТИР край Драгоман запуши пътя за Калотина

166 снегорина чистят софийските улици

Отмениха бедственото положение в община Баните

Сирия се рекламира като туристическа дестинация

Хванаха шофьора, който прегази мъж край Нови Искър и избяга

Близо 100 000 лв. са събрани за доизграждането на храма във ВТУ Почетоха Деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски

Австралия приветства експериментален спасителен дрон В проекта са инвестирани стотици хиляди долари

$ 70 млн. награда за откриването на малайзийския самолет МН370 Тексаска компания възобновява търсенето на изчезналия боинг

През обектива на „Труд“: Как Борисов и Меркел отговарят на медиите (СНИМКИ)

Синдикатите срещу поскъпването на тока, предвиждат фалити КНСБ и КТ „Подкрепа“ излязоха със съвместна позиция в подкрепа на работодателите

Вежди Рашидов: България ще възстанови блясъка на Дом Витгенщайн във Виена

Проф. Барбара Нойбауер и министър Вежди Рашидов. Снимка: Министерството на културата

България ще възстанови блясъка на Дом Витгенщайн във Виена още тази есен. Министерството на културата започва ремонт на емблематичната сграда. Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов по време на днешната си среща във Виена с проф. Барбара Нойбауер, президент на Федералната служба на Република Австрия за паметници на културата.

Дом Витгенщайн във Виена е собственост на България. Там се помещава Българският културен институт. Сградата е световен паметник на културата и е архитектурен шедьовър. Години наред обаче не са били полагани необходимите грижи за цялостно възстановяване и консервация.

Сградата е проектирана в годините 1926-1928 от архитекта Паул Енкелман и от известния философ Лудвиг Витгенщайн по поръчка на сестрата на Витгенщайн – Маргарете Стоунбъро-Витгенщайн. Домът се превръща в център на културния живот на Виена. От 1971 г. къщата е паметник на културата. Архитектурата й е уникална. Всички вътрешни детайли са разработени от Лудвиг Витгенщайн – прозорците, бравите на вратите и прозорците, ъглови радиатори, асансьора и др. Прочутият философ Витгенщайн е въплътил своите философски виждания в изчистените линии на сградата, превърнала се в наши дни в архитектурна забележителност. През 1975 г. българската държава купува имота и го превръща в културен институт.

Вежди Рашидов увери проф. Нойбауер, че България ще извърши ремонта, реставрацията и консервацията професионално и при спазване на всички законодателни изисквания. На срещата във Федералната служба на Република Австрия за паметници на културата присъстваха главният секретар на Министерство на културата Стоян Стоянов, директорката на Български културен институт (БКИ) „Дом Витгенщайн” проф. Румяна Конева и акад. Светлин Русев, който разказа за първата частична реставрация, когато знаменитата сградата е закупена от България. Тук бе и главният консерватор на Виена доц. д-р Фридрих Дам.

Барбара Нойбауер поздрави Вежди Рашидов за готовността на българското Министерство на културата да започне цялостния ремонт на уникалния архитектурен паметник. „Това е знаков проект, много важен не само за България и Австрия, не само за Европа, но и за света”, посочи г-жа Нойбауер.

Министър Рашидов и Барбара Нойбауер договориха днес български и австрийски специалисти да подготвят заедно експертната оценка и концепцията за цялостния проект за запазване на автентичния вид на Дом Витгенщайн. Български и австрийски специалисти започват съвместна работа още в следващите седмици.

Утре, 27 април, по лична покана от предстоятеля на манастира Клостернойбург прелат Бернхард Баковски, министър Вежди Рашидов ще вземе участие в тържественото откриване на изложбата от Националния археологически институт с музей при БАН „Блясъкът на Изтока – християнско изкуство от България“, която ще бъде експонирана в залите на светата обител.

Веднага след откриването на изложбата министър Вежди Рашидов ще бъде награден с орден „Златен кръст на Свети Леополд на манастира Клостернойбург“, а той ще връчи като подарък на манастира картина на известния български художник Николай Янакиев „Светлина”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.