Върховният съд оневини прокурорка на убиеца на Вероника

ВАС реши делото за по-малко от два месеца.

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) окончателно оневини Юлияна Станева-Нейкова от окръжната прокуратура в Стара Загора и прецени, че тя няма вина за това, че рецидивистът Илиян Здравков не е бил зад решетките преди година, когато зверски уби 23-годишната студентка Вероника във Велико Търново.

По-рано Висшият съдебен съвет (ВСС) наказа Нейкова със „забележка“. Тя се явила по дело за кражба при опасен рецидив срещу Здравков в окръжния съд в Стара Загора на 17 декември 2014 г. Въпреки че знаела, че той ще бъде пуснат от Ловешкия затвор в края на годината, не поискала от съда постоянния му арест по наблюдаваното от нея дело. Два месеца по-късно рецидивистът съсече със сатър Вероника в крайните квартали на Велико Търново, за да я ограби.

Според върховните съдии обаче Нейкова не била длъжна да поиска изменение на мярката му за неотклонение в „задържане под стража“, както твърди ВСС.

Съставът с председател Георги Чолаков подчертава, че прокурорката е действала по вътрешно убеждение и според закона в съдебното производство. ВАС реши делото за по-малко от два месеца.

Нейкова е съпруга е бившия прокурор, а сега съдия - Нейко Нейков, който лъсна в СРС по време на разследването през 2007 г. срещу пернишкия бизнесмен в аферата САПАРД Людмил Стойков.

Юристи коментираха, че трябва да се постави въпрос за практиката на ВАС спрямо решенията на ВСС, които често биват отменяни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право