Министър Ангелкова: България е в топ 3 на дестинациите за руски туристи

760 полицаи ще бдят за сигурността по морето

"Изследване, направено от големите руски туроператори и Федералната Агенция по туризъм са обявили България в топ 5 за дестинациите за руски туристи. Но дефакто сме в топ 3, тъй като двете дестинации които са в топ 5- Краснодарск и Крим са вътрешно руски. Така че на практика се явяваме в топ 3 дестинациите за Русия и това ни позиционира доста добре."

Това заяви в Бургас Николина Ангелкова, министър на туризма. Тя се срещна с представители на туристическия бранш в областната управа, за да бъдат обсъдени промлети на прага на новия курортен сезон.

Общините трябва да побързат със създаването на Oрганизация за управлението на туристическите региони (ОУТР) защото това е начинът за тяхното развитие, каза министър Ангелкова. По инициатива на Министерството на туризма, страната е разделена на 9 туристически региона. Председателят на Постоянната комисията по туризъм към местния парламент в Бургас Живко Табаков и неин съветник поиска още през март да се създаде подобна организация за Южното Черноморие.

Най-висок ръст планирани полети според ранните записвания на туристи има от Русия. Той е 30 на сто, 20 на сто е от Германия, 40 процента ръст има при туристите от Полша. 20 на сто ръст за Бургас бележат записванията на холандските туристи, каза министър Ангелкова. За пръв път има чартърни полети от Франция до Летище Бургас.

Обявили сме процедура за отдаване на концесия на 15 плажа. Проверките на концесионерите през сезона ще се извършват от министерството, а от началото на юни изнесено звено от експерти на МВР и Министерството на здравеопазването ще бди за шума. 760 полицаи ще бъдат командировани по морето за да се грижат за сигурността на летовниците в област Бургас. Две смени на по двама чешки полицаи ще има в Приморско от началото на юни, а румънски униформени ще патрулират също на две смени по двама, но в Несебър.

От бранша са предложили варианти за овладяване на кризата за кадри. те обаче трябва да бъдат обсъдени с министър Калфин, каза Николина Ангелкова. Ще бъдат обсъждани с бранша и учебните програми на гимназиите по туризъм.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика