Цената на петрола расте на фона на отслабващия долар

 Цената на петрола нарасна на фона на отслабващия долар преди заседанието на Федералния резерв (ФЕД), от което инвеститорите не очакват промяна на монетарната политика на страната, предаде БГНЕС.

Тази сутрин цената на юлските фючърси на сорта „Брент” се повишиха с 0,34% до 44,47 долара за барел. Юнските фючърси на американския суров петрол WTI нараснаха с 0,33% до 42,78 долара за барел. Трейдърите свързват покачването на петрола с отслабването на долара преди заседанието на ФЕД. На него не се очаква да бъдат приети решения за промяна на монетарната политика, което оказва влияние върху американската валута. Това прави покупката на “черно злато” доста апетитна за инвеститорите.

Независимо от това, страховете за прекомерно предлагане на пазара продължават да съществуват. Особено внимание в това отношение привличат страните от Близкия изток, по-специално Саудитска Арабия, която поддържа производството на петрол на рекордните 12 милиона барела дневно. В същото време Иран от началото на годината е увеличил производството на петрол с 1 милион барела на ден.

Директорът на Националната иранска петролна компания (NIOC) Рукнедин Джавади заяви, че страната ще достигне нивото на производство отпреди санкциите /4 милиона барела дневно/ до юли тази година. „Изглежда петролът все по-сигурно се задържа на ниво над 40 долара за барел, но инерцията се забавя и участниците на пазара запазват опасенията си от прекомерното предлагане”, смятат анализаторите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес