Министър Павлова: Благоевград е шампион в санирането

"Благоевград е нашият шампион в санирането. Общината тръгна с летящ старт още в началото на националната програма и запазва своята водеща позиция. До края на годината тук, 90% от сградите, които отговарят на изискванията, ще са напълно готови. И това е най-добрият пример за всички останали общини." Това заяви регионалният министър Лиляна Павлова във вторник в Благоевград.

Тя, заедно с кмета Атанас Камбитов обиколи града, за да инспектира как върви санирането и остана доволна. Павлова каза, че сериозно напредват по програмата и Бургас, София и Хасково, които „дишат във врата” на Благоевград.

2200 сгради се правят в момента в страната. Тази година тръжните процедури са 1200, 700 от тях са текущи.

„Огромен брой сгради ще се санират, повече от първоначалното ни очакване. След първия отоплителен сезон, първите обновени сгради доказаха, че има и намаление на сметките за отопление – средно 50% надолу са разходите. Не само блоковете са с нов облик, но и с по-ниски сметки, а и даваме работа на много малки и средни фирми”, каза още министър Павлова.

Стотици фирми участват в санирането. 130 са само в Благоевград.

„При забележки от възложителите – кметовете, се санкционират фирмите, не им се изплащат разходи. МРРБ е контролиращ орган, но кметовете са много активни, следят и контролират. Европейска директива не позволява да правим черен списък на неизрядните фирми. Но имаме право, ако една фирма се провали и не довърши един обект, да не може да кандидатства за други такива проекти”, увери Лиляна Павлова.

Тя уточни, че по Оперативна програма „Региони в растеж”, вече са разпределени целево 1,5 милиарда на 39 големи и средно големи общини. Става въпрос и за проекти, свързани с образователната инфраструктура, градската среда, енергийната ефективност. С европейски фондове ще се довършат част от сградите.

Професионални гимназии към образователното министерство също ще получат допълнително финансиране.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони