Вежди Рашидов откри изложба „Съвременно българско изкуство“ (обзор)

Министър Рашидов с проф. Барбара Нойбауер, президент на Федералната служба на Република Австрия за паметници на културата.

При изключителен интерес министърът на културата Вежди Рашидов открита изложбата „Съвременно българско изкуство - живопис и скулптура” късно вечерта в понеделник в Българския културен институт „Дом Витгенщайн” във Виена.

Сред официалните гости бяха президентът на Бундесрата Йозеф Салер, председателят на Общинския съвет за култура и наука на Виена Ернст Волер, българският посланик в Австрия Елена Шекерлетова, ръководители на дипломатическите мисии във Виена, директорите на нашите културни институти.

Тук бяха и част от авторите на изложбата, както и кураторката на експозицията Мариана Каракостова. Директорката на „Дом Витгенщайн” проф. Румяна Конева приветства гостите. В словото си на откриването акад. Светлин Русев окачестви изложбата като израз на емоционална дълбочина, стилово разнообразие и висока пластическа култура. Вежди Рашидов оцени експозицията като уникална симбиоза между творци, които са различни по своя рисунък, но са обединени от големия си талант. „Радвам се, че именно в това знаково за духа място - „Дом Витгенщайн”, тази вечер греят творбите на Емил Стойчев, Николай Янакиев, Светлин Русев, Валентин Старчев, Любен Генов, Свилен Блажев, Крум Дамянов, Захари Каменов”, каза министър Рашидов.

България ще възстанови блясъка на „Дом Витгенщайн“ - още тази есен Министерството на културата започва ремонт на тази емблематична сграда. Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов по време вчерашната си среща с проф. Барбара Нойбауер, президент на Федералната служба на Република Австрия за паметници на културата. Сградата с световен паметник на културата и архитектурен шедьовър. Години наред обаче не са били полагани необходимите грижи за цялостно възстановяване и консервация.

Сградата е проектирана в годините 1926-1928 от архитекта Паул Енкелман и от известния философ Лудвиг Витгенщайн по поръчка на сестрата на Витгенщайн - Маргарете Стоунбъро-Витгенщайн. Домът се превръща в център на културния живот на Виена. От 1971 г. къщата е паметник на културата. Всички вътрешни детайли са разработени от Витгенщайн - прозорците, бравите на вратите и прозорците, ъглови радиатори, асансьорът и др. През 1975 г. българската държава купува имота и го превръща в културен институт.

Днес по лична покана от предстоятеля на манастира „Клостернойбург“ прелат Бернхард Баковски министър Вежди Рашидов участва в тържественото откриване на изложбата от Националния археологически институт с музей при БАН „Блясъкът на Изтока - християнско изкуство от България“, която ще бъде експонирана в залите на светата обител.

Веднага след откриването на изложбата министър Вежди Рашидов ще бъде награден с орден „Златен кръст на свети Леополд“ на манастира „Клостернойбург“, а той ще връчи като подарък на манастира картина на известния български художник Николай Янакиев „Светлина”.

„Клостернойбург“ е построен през XII век и притежава ценна колекция от църковна утвар и художествени произведения. В днешно време манастирът е не само религиозно средище, но и един от най-посещаваните културни и музейни центрове в Долна Австрия.

„Предоставяме най-хубавите си зали за българското изкуство, защото българският талант заслужава най-доброто”, каза прелат Бернхард Баковски по време на срещата си през 2015 г. с министър Рашидов. Тогава прелатът показа, че е отлично запознат с творческата биография на Вежди Рашидов и го поздрави за успехите на българската култура и за проектите, които реализира българското Министерство на културата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура