Ученици - спасители при бедствия

Спасяване на пострадал във висока сграда и изваждане на бедстващи от придошла река. Това демонстрираха доброволци от Елин Пелин. Аварийно-спасителният отряд наброява 25 души и е създаден преди пет години от местния бизнесмен Асен Пиперков. Темата за доброволните отряди стана актуална напоследък покрай групите за лов на мигранти по границата.

“Ние нямаме нищо общо с бежанския поток. Помагаме на хора при бедствия”, коментираха вчера от дружината от Елин Пелин. Най-младият член на отряда е ученик, а най-възрастният е 72-годишният бивш пожарникар Генади Гаврилов. “Включих се в доброволния отряд, защото имах желание да участвам в такива дейности. Това, което правя, ми доставя голямо морално удовлетворение. Като порасна, искам да се занимавам със спасителни дейности”, разказа ученикът Михаил Коларски. Заедно с него в отряда има и други гимназисти. Всички в звеното се записали доброволно и не получават парично възнаграждение за това. Те са на разположение по 24 часа и са с готовност за реакция до 10 минути. Спасителите са преминали през специални курсове на обучение, тренират почти всяка седмица и разполагат с джипове, линейки, всъдеходи.

В Елин Пелин бе открит и ситуационен център за овладяване на кризисни ситуации в общината. В него онлайн денонощно се наблюдават над стоте камери, поставени в града и околностите. При престъпление или бедствие веднага се подава сигнал в МВР. В центъра се отчитат и нивата на реките, състоянието на въздуха, радиационният фон. В момента върви внедряването на приложение за мобилни телефони. Чрез него хората ще могат да снимат и веднага да сигнализират в ситуационния център за престъпления, бедствия, аварии или катастрофи. “Откакто са поставени камерите, има изключителен спад на престъпността. За пример - сложихме камери на стадиони. Дойдоха младежи и започнаха да си подготвят лека дрога. Щом видяха камерата, се отказаха”, каза кметът доц. Ивайло Симеонов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини