Тръмп ще призове Ердоган за „деескалация на ситуацията“ в Африн

Жителите на айтоското село Мъглен ходят в кал близо десетилетие заради недовършена канализация

33 загинали и над 70 ранени при терористично нападение в Бенгази

В София са направени обработки със смеси срещу заледяване

Хеликоптери евакуираха 150 души в Италия след падане на лавина

Въздушни удари на САЩ са ликвидирали близо 150 терористи от ИДИЛ в Сирия

Путин и Ердоган обсъдиха ситуацията в Сирия и операцията на турската армия в района Африн

Шефът на ЦРУ: Северна Корея е все по-близо до момента, в който може да застраши САЩ с ядрено оръжие

Между солта и пепелището Поетът Георги Ангелов издаде две нови книги

Откриха изложба на съвременно българско изкуство в Европейския парламент

15-годишен е открил стрелбата в училището в Кентъки Загинали са момче и момиче

Румен Порожанов: Земеделските производители трябва да получават справедлива цена за продуктите си

България на 56 място в класация на най-добрите страни в света

Скандал със зетя на Орбан може да струва на Унгария €43,7 млн. ОЛАФ готви глоба на Будапеща за злоупотреба с еврофондове

Фалстарт на делото срещу Ченалова

Ученици – спасители при бедствия

Спасяване на пострадал във висока сграда и изваждане на бедстващи от придошла река. Това демонстрираха доброволци от Елин Пелин. Аварийно-спасителният отряд наброява 25 души и е създаден преди пет години от местния бизнесмен Асен Пиперков. Темата за доброволните отряди стана актуална напоследък покрай групите за лов на мигранти по границата.

“Ние нямаме нищо общо с бежанския поток. Помагаме на хора при бедствия”, коментираха вчера от дружината от Елин Пелин. Най-младият член на отряда е ученик, а най-възрастният е 72-годишният бивш пожарникар Генади Гаврилов. “Включих се в доброволния отряд, защото имах желание да участвам в такива дейности. Това, което правя, ми доставя голямо морално удовлетворение. Като порасна, искам да се занимавам със спасителни дейности”, разказа ученикът Михаил Коларски. Заедно с него в отряда има и други гимназисти. Всички в звеното се записали доброволно и не получават парично възнаграждение за това. Те са на разположение по 24 часа и са с готовност за реакция до 10 минути. Спасителите са преминали през специални курсове на обучение, тренират почти всяка седмица и разполагат с джипове, линейки, всъдеходи.

В Елин Пелин бе открит и ситуационен център за овладяване на кризисни ситуации в общината. В него онлайн денонощно се наблюдават над стоте камери, поставени в града и околностите. При престъпление или бедствие веднага се подава сигнал в МВР. В центъра се отчитат и нивата на реките, състоянието на въздуха, радиационният фон. В момента върви внедряването на приложение за мобилни телефони. Чрез него хората ще могат да снимат и веднага да сигнализират в ситуационния център за престъпления, бедствия, аварии или катастрофи. “Откакто са поставени камерите, има изключителен спад на престъпността. За пример – сложихме камери на стадиони. Дойдоха младежи и започнаха да си подготвят лека дрога. Щом видяха камерата, се отказаха”, каза кметът доц. Ивайло Симеонов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.