Фехтовачи ще поставят рекорд за Книгата на Гинес в Пловдив

Рекорд, достоен за Книгата на Гинес, ще се опитат да поставят от Българската федерация по фехтовка по време на европейското първенство за мъже и жени до 23 години, което ще се проведе от 1 до 4 май в Пловдив, съобщи нейният президент Величка Христева.

Навръх Велика събота на 30 април на Стълбите на "Каменица" край Главната улица пловдивчани и гостите на града под тепетата ще могат да се включат в опита за рекорд по време на 12-часови боеве без прекъсване. "Идеята за този рекорд за Гинес ни хрумна по време на европейското първенство за мъже и жени в сръбския град Нови Сад , където в 12-часовите дуели се включиха 234 души и бяха регистрирани 825 туша. Сега нашите амбиции са да подобрим тези цифри, като за всеки желаещ ще бъде осигурен фехтовален екип и оръжие", допълни Величка Христева.

За шампионата на Стария контитент до 23 години в Пловдив пристигат 338 фехтовачи от 72 отбора и 34 държава. Боевете ще са палата 13 на Международния панаир и започват в 9.00 часа на 1 май. Надеждите на домакините са свързани с мъжкия ни тим на сабя, от когото се очаква да се пребори за място не само в топ 6, но и за медал. В индивидуалния турнир най-големи надежди се възлагат на първата ни сабя Панчо Пасков, който вече си спечели квота за участие на Олимпийските игри в Рио де Жанейро. В отборния турнир на Пасков ще партнират Стефан Булдеев, Иван Манов и Атанас Кръстев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони