Машини на 70 години подпалили “Арсенал”

Ако не бяхме напуснали, сега нямаше да разказваме какво е вътре, категорични са бивши служители на завода.

В цеха за барут, в който загинаха двама души, се работи с техника от 1945 година, разказаха пред “Труд” работници от военния завод

Повече от половината служители пият по време на смяна

Машините в цеха за барут във военния завод “Арсенал”, където двама души намериха смъртта си, са поне от времето на Втората световна война. Неизправната остаряла техника, а не човешка грешка вероятно е довела до трагедията, посочиха пред “Труд” работници от оръжейницата.

По думите им загиналият зам.-директор Върбан Пешков, на 53 г., както и 41-годишният монтьор с опит Румен Райчев едва ли са допуснали пропуск в работата си.

“Какво е станало, няма да разберем. Ще се потули. Но машините в цеха са от 1945-а, ако не и по-стари”, посочиха бивши служители на комплекса. Разказват, че в злополучния цех произвежданият барут се товари на количка и се бута по релси до съседния склад. Разчитало се на късмета, че няма да се запали или избухне. “Преди работа подът трябва да се мокри за по-голяма безопасност. И самият барут трябва да е мокър, но едва ли е било така”, казват още хора от завода. Споделят, че всеки ден се ходи със страх на работа срещу 800 лева заплата и 7-часови смени. За работа в “Арсенал” образование не търсели. “Учиш се в движение. А повечето работници са от малцинствата и пият по време на смените си”, казват служителите и са категорични, че в годините нищо не се е променило. А огласените проверки били мит.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини