Оплетоха Изборния кодекс (обзор)

Можем да победим във всяка една игра, независимо кой е правил правилата, заяви председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов по повод промените в Изборния кодекс.

В чужбина ще се разкриват до 50 секции

Месните коалиции няма да са забранени

Социологически проучвания ще има, а кампанията остава един месец

Депутатите от управляващото мнозинство оплетоха Изборния кодекс и тепърва ще създадат сериозна работа на Конституционния съд, коментираха пред „Труд” елитни конституционалисти.

Основен принос за приетите абсурдни текстове според тях има Патриотичния фронт, чийто съпредседател Валери Симеонов настояваше българите зад граница да могат за гласуват само в дипломатическите ни представителства.

Вчера в ролята на ”синя каска” влезе премиерът Бойко Борисов, който близо два часа слуша претенциите на патриоти, реформатори и представители на АБВ. Повод за срещата в парламента бяха заплахи от РБ и АБВ за напускане на коалицията.

В крайна сметка стана ясно, че ще бъде направен опит за поправяне на грешките. За въведеното задължително гласуване се очаква президентско вето и при прегласуване този текст да отпадне. В преходните и заключителни разпоредби на Кодекса ще се коригира друг абсурд - урните в чужбина да са само в посолства и консулства. По настояване на РБ секции ще се откриват и на други места, но не повече от 50 в една държава.

Местните коалиции няма да бъдат забранени, но ще могат да носят единствено имената на партиите, които влизат в тях.

Президентът ще има последната дума за референдума и въпреки приетата забрана да е заедно с изборите той би могъл да го насрочи в деня на вота. Заличаване на негласували от списъците ще има, но ако са пропуснали два вота от един вид - т.е. след 8 или 10 години.

„От това, което направихме със задължителното гласуване, то на практика не е задължително. Само създаваме шум!” Това бе диагнозата за стореното от депутатите на премиера Бойко Борисов.

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ:

Само създаваме шум!

Всичко, което правим в момента за машинното гласуване, не е необходимо, защото то ще стане факт с въвеждането на електронно гласуване. Чувам, че моят партньор Реформаторският блок ще внася нов Изборен кодекс, затова пред всички поставям въпроса - ние ГЕРБ, БДЦ, СДС, БЗНС ще подкрепим ли новия кодекс, или няма. Целият шум за референдума се създава, защото се счита, че заковаването на референдума е едва ли не целево. Аз нямам страх от Слави Трифонов.

С това, което направихме за задължителното гласуване до момента, то не е задължително, само създаваме шум. За секциите в чужбина се харчат много пари, прав е Зеленогорски, демокрацията е скъпо нещо. Сега тези наши сънародници - 40 000, които са гласували за нас, ще се откажат от нас. Господин Каракачанов и Симеонов могат да говорят каквото си искат, но когато дойде външният министър на Турция, аз трябва да му дам аргументиран отговор, че гласуването в посолствата не е насочено срещу нашите съседи.

Меглена Кунева, вицепремиер и лидер на ДБГ:

Трябва да знаем защо променяме кодекса

Трябва да знаем защо променяме кодекса. Ако не знаем, нека си остане какъвто е.

От РБ с активната регистрация направихме труден компромис.

Всяка една от партиите и ние заедно сме го казвали - след като я няма активната регистрация, трябва да компенсираме с нещо, което да доведе до резултатите, към които се стремим. Машинното гласуване е крачка напред, ако и това го няма, значи правим козметични промени.

Валери Симеонов, съпредседател на ПФ:

Задължителното гласуване е акцент от програмата ни

От задължителното гласуване толкова отстъпки направихме, че остана само думата „задължително“. Искам да се опитате и вие да ме разберете - това е едно от основните неща, които сме заложили в нашата програма и заради които сме се борили да влезем в парламента. Какво повече да отстъпим?

Румен Петков, зам.-председател на АБВ:

Не бива да ограбваме вота на неподкрепящите никого

Да се свие кампанията на 21 дни е неприемливо. Това трябва да е ясно, преди да се влезе в залата.

Ако спрем социологията, ще създадем възможност за шантаж и спекулация. Не можем да ги спрем в изборния ден, камо ли по време на кампанията.

С отчитането на квадратчето „не гласувал“ се ограбват гласовете на тези, които не искат да гласуват за никого, те не трябва да бъдат преразпределяни.

Проф. Михаил Константинов, математик:

Повечето промени в Изборния кодекс не са противоконституционни, а просто откровено глупави.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика