Порошенко сравни Чернобил с руската агресия срещу Украйна

Украинският президент Петро Порошенко почете паметта на жертвите на трагедията пред авариралата АЕЦ. Снимка: АФП

Путин: Това бе урок за цялото човечество

30 години от взрива в АЕЦ “Чернобил”, довел до смъртта или увреждането на стотици хиляди, отбелязаха вчера в Украйна и по света. В Киев на възпоменателна служба камбанен звън прозвуча 30 пъти, а на службата присъстваха работници, оцелели от катастрофата.

Украинският президент Петро Порошенко, който вчера поднесе цветя на мемориала до централата, заяви, че по последствията си аварията в “Чернобил” може да се само с нацистката окупация през Втората световна война и “руската агресия” в Крим и Източна Украйна. Според него с тези действия Москва е създала опасност от повторение на трагедията. Аварията започна на 26 април 1986 г. в 1,23 ч, когато при провеждане на изпитания се взриви реактор 4. Преките жертви на мястото са 30, но в следващите години стотици хиляди умират от рак, раждат се деца с малформации, обезлюдени и до днес са стотици населени места в радиус от 30 км от централата, част от тогавашния СССР.

“Русия се подготвяше за мащабна война срещу Украйна и планираше бойни действия на наша територия, включително на места с опасни обекти”, посочи Порошенко и допълни, че активни бойни действия имало съвсем близо до запорожката АЕЦ.

“Чернобил се превърна в сериозен урок за човечеството, а последиците още се отразяват като страховит отзвук и на природата и на човешкото здраве”, се казва в телеграма на руския президент Владимир Путин, публикувана в сайта на Кремъл.

САЩ обявиха, че отпускат помощ от $10 млн. за засегнатите от инцидента.

Вчера Порошенко подписа указ за създаване на екологичен биосферен резерват до 30-километровата зона. Това ще е първата стъпка към възраждане на териториите, замърсени с радиация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят