Шарлатани церят псориазис с мас и витамин С

Пациентите с псориазис трябва да избягват червено вино, свинско месо, витамини и аспирин, тъй като те са противопоказни за състоянието им.

Съставките в псевдолековете усложняват положението на болните

Все повече деца и бебета страдат от болестта. Засегнати са 110 000 българи

Врачки, баячки и мними лекари продават чудодейни мазила, за които гарантират, че лекуват псориазис. Болестта обаче е неизлечима, а в повечето случаи псевдолекове усложняват положението на болните, сигнализират пред “Труд” от Асоциацията на хората, болни от псориазис.

“Измамниците най-често продават кремове с мас или вазелин. Най-фрапиращ е случаят на лекарка от столичния кв. “Лозенец”, която бие на пациенти с псориазис чудодейни инжекции, който уж лекуват болестта, а всъщност я засилват. След тест в лаборатория се оказа, че в тях има витамин С, който е напълно противопоказен за болните”, обясни пред вестника Ива Димова, която е зам.-председател на Асоциация на хората с псориазис и псориатични усложнения. Измамната лекарка вземала 10 лева за инжекция, която трябва да се поставя всекидневно в продължението на поне месец.

“Хората трябва да знаят, че болестта се лекува с кортикостероидни кремове, фотолампи, метротраксат, имуносорпресори, а последната фаза - с биологично лечение. Другите лекове могат да доведат до усложнения като метаболичен синдром, инфаркт или инсулт”, споделят дерматолози. Те съветват болните да не се хващат на въдицата на шарлатаните.

В момента у нас има близо 110 000 души, които са болни от псориазис. Голяма част от тях са деца, а заболелите бебета стават все повече.

“Стресът е една от основните причини за заболяването. При малчуганите най-често болестта се активира от уплах или от неправилно лечение с антибиотици”, обясни Димова и допълни, че сега псориазисът е в силната си фаза заради честата промяна във времето и разликата в градусите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини