Норберт Хофер: „Мекият” крайнодесен

Изборите в неделя показаха, че австрийската крайна десница има изгряваща звезда след Йорг Хайдер (1950-2008), чийто възход стресна Европа в началото на XXI век. Новото златно момче е Норберт Хофер - уверено говорещ любител на оръжията, който разтърси политическия елит и опроверга прогнозите, като финишира първи на първия кръг на президентските избори.

Норберт Хофер (45 г.) - описван като “дружелюбното лице” на крайнодясната Партия на свободата, изненада всички с получените 35,1%, и то при активност на гласоподавателите от 68,5%. На балотажа на 22 май той ще се изправи срещу подкрепения от зелените Александер ван дер Белен, взел в неделя 21,3% от гласовете. Шокът за управляващата коалиция - социалдемократите на канцлера Вернер Файман и десноцентристката Народна партия, е огромен - техните кандидати завършиха 4-ти и 5-и с около 11%. А това означава, че за първи път от 1945 г. в двореца Хофбург на Хабсбургската династия няма да има президент, подкрепен от някоя от тези две партии. Разочарованието от управлението им подтикна мнозина гласоподаватели да изберат Хофер и обещанието му да постави “Австрия на първо място”.

Добре облеченият фен на легендарната британска премиерка Маргарет Тачър (1925-2013) прокарва традиционната антиимигрантска реторика на партията си с усмивка и доста по-уверен тон от лидера й Хайнц-Кристиан Щрахе. Неговата премерена кампания, стъпила на лозунга “Неразвален, честен, добър” се оказа хит сред гласоподавателите, в резултат на което Партията на свободата получи ненадминати резултати на вота в неделя.

Първоначално бившият зам.-шеф на парламента отказваше да се впусне в битката за държавен глава, тъй като е “прекалено млад”. Сега обаче има добри шансове за победа на балотажа срещу уважавания университетски преподавател по икономика и бивш лидер на зелените Александер ван дер Белен.

Авиоинженерът Хофер бавно, но непрекъснато расте към върха в партийната йерархия през последните 20 години. Роден е на 2 март 1971 г. в Пинкафелд в семейство от средната класа. Израства като син на местен общински съветник от Народната партия в Бургенланд - най-бедната австрийска провинция близо до границата с Унгария. След като работи 4 години по специалността си в “Лауда еър”, Хофер става член на Партията на свободата през 1994 г. и две години по-късно е неин секретар в Бургенланд.

Издига се постепенно, за да стане близък съветник на Щрахе, който пое партийното лидерство от харизматичния Йорг Хайдер през 2005 г. Под негово ръководство формацията първоначално стана по-радикална и върна расистки послания. Но когато този подход не привлече гласоподаватели, Хофер заедно с генералния секретар Херберт Кикл посъветва Щрахе да приеме по-умерен курс и да се фокусира върху социални теми, за да привлече гласоподаватели от традиционните партии в момент, когато икономическата криза удряше страната. Този ход се оказа успешен и сега Партията на свободата се радва на подкрепа от над 30%.

През 2003 г. Хофер ранява гръбнака си при инцидент с парапланер, като изкарва няколко месеца в инвалидна количка. Той още има проблеми с ходенето и ползва бастун. Като депутат от 2006 г. една от основните му теми са правата на хората с увреждания.

Въпреки дружелюбната си външност Хофер е пълнокръвен член на крайната десница, като непрекъснато повтаря на електората, че защитава интересите на партията си. А тя казва, че бежанците са заплаха за Австрия, също както договаряното споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ и прекомерната власт на Брюксел. “Ислямът няма място в Европа”, предупреждава той гласоподавателите и заплашва да уволни правителството, ако не е достатъчно твърдо към мигрантите.

Таблоидът “Йостерайх” го описва като “мил, приятен политик на протеста, който опакова бруталните декларации на Партията на свободата срещу бежанците в меки думи”.

Обича да стреля

“Просто обичам да стрелям”, казва Норберт Хофер и признава, че понякога носи на обществени места пистолета си “Глок 26”. Той разбирал защо все повече австрийци си купуват оръжия - “заради сегашната несигурност”. Политикът е активен потребител на различни социални мрежи, като снимки в инстаграм го показват на полигон за стрелба с негови деца. Той е повторно женен и има 4 деца. Хофер е почетен член на консервативното училищно братство “Марко-Германия” в Пинкафелд и почетен рицар на Ордена “Св. Георги”.

За него

Проправя нова тенденция

Норберт Хофер може да прокара нова тенденция за Партията на свободата със своя невероятно умерен тон и добре изглеждаща външност. Той пасва на стратегията й да се прицели в центристки настроения електорат.

Томас Хофер, политически експерт във Виена, който няма роднински връзки с кандидат-президента

Успехът му е заради провал на други

Изборният успех (на Хофер - б.р.) е преди всичко провал на Социалдемократическата партия и на Народната партия в Австрия. Сега всички демократични партии би трябвало да застанат зад демократичния кандидат Александер ван дер Белен.

Зигмар Габриел, вицеканцлер на Германия и лидер на германските социалдемократи

Само той е подходящ

Единствено Норберт Хофер (в сравнение с другите кандидати - б.р.) е подходящ да представлява Австрия като президент. Заради възрастта си той не е прегорял политически, а освен това казва на черното черно, а на бялото - бяло.

Феликс Баумгартнер, екстремен спортист, скочил от 39 км височина през 2012 г., постигайки при това свръхзвукова скорост

Винаги дава 100% от себе си

Той винаги дава 100% от себе си. Още като дете искаше да прави всичко по правилния начин. Като ученик бе сред лидерите в класа, но никога не съм си представяла, че ще постигне толкова много в политиката.

Гертрауд Хофер, майка на Норберт Хофер

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи