86 проверки в "Арсенал" за 2 години открили над 460 нарушения

От инспекцията по охрана на труда коментираха, че за последните две години са били извършени 86 проверки на военния завод „Арсенал“ в град Казанлък, предаде в."Монитор". Констатирани са били малко над 460 нарушения, а 13 машини са спрени от производство, защото са дефектни и представляват заплаха за човешкото здраве. Други 5 пък са със специален режим на работа - което означава, че или се наблюдават непрекъснато от специалист, или работят по-малко часове.

Машините в цеха за барут в “Арсенал”, където двама души намериха смъртта си, са поне от времето на Втората световна война. Неизправната остаряла техника, а не човешка грешка вероятно е довела до трагедията, посочиха пред “Труд” работници от оръжейницата.

По личното разпореждане на главния прокурор на републиката Сотир Цацаров е образувано следствено дело, което се наблюда от старозагорския окръжен прокурор Дичо Атанасов. На мястото на инцидента още в понеделник влязоха двама следователи, които имат за задача да преровят останките за някакви следи. Тепърва експерти ще изапочнат може би най-важната експертиза-техническата, която ще има за задача да потвърди или отхвърли човешка грешка в хода на технологичния процес за шнековане на влажния барут. Предстои да бъдат разпитани и спасилите се по истинско чудо четирима работници от същия цех, които още били под влияние на стреса.

От мениджмънта на частната компания обясниха, че близките на загиналите ще получат по 7 брутни работни заплати.

Не са открити сериозни нарушения относно пожарната безопасност на територията на завод „Арсенал“ при последните проверки“, заяви директорът на РД ПБЗН – Стара Загора комисар Стоян Колев. Той посочи, че след получения сигнал за пожар в Завод 3 на предприятието, веднага са изпратени два пожарни екипа и един химически автомобил и ситуацията е овладяна в рамките на 10 минути. Експертна група, в която участва и представител на пожарната, ще изясни причините, довели до инцидента.

„Замервания са направени точно до сградата, където се случи пожара, след това лабораторията се премести на 500м, на 1 км. Направени са няколко радиуса, трикратно през един час. При нито едно от тези замервания няма данни за замърсявания. Така че обстановката е спокойна и смените си работят“, обясни комисар Колев.

В Казанлък мненията на хората за случилото се са полярни. От едната страна са онези, които смятат, че аварията и последвалия изпепеляващ пламък е била заради бързане – гонели се срокове за изпълнение на поръчките. Дори в деня на аварията работата в останалите производства не е била прекъсната и за минута.От другата са онези, които смятат, че през последните месеци на работа се назначавали хора без минимални знания.

Това обаче не се отнася до инж. Пешков,технически директор на завод 3 и пряк ръководител на цех 120 . За него се твърди, че е сред най-добрите специалисти по барути в страната. Човекът обичал работата си, това показват и негови записи в различни специализирани форуми, където е коментирал несекретната си дейност.

От години в „Арсенал“ работел и Райчев, който е трябвало да подготви инсталацията във фаталния понеделник.Малцина вярват, че започналото следствие ще стигне до някакъв край и припомнят, че в повечето случаи вината била прехвърляна изцяло върху загиналите, както се случило с драмата в друг частен завод за пиротехника край Мъглиж през декември 2014 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини