ВСС гласува повторно кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор Протест и контрапротест около сграда на съдебните кадровици

Стоян Мирчев, БСП: Михаил Миков отсъства от кампанията, а сега принизява усилията ни

Пожарите в Австралия унищожили част от имота на Ръсел Кроу

Уволниха пияния шофьор на училищен автобус

Прокуратурата: Няма доказателства за престъпление в сигнала на БОЕЦ срещу Иван Гешев

Как да обясним на блондинка защо звукът от гръмотевицата закъснява

Туск: Великобритания ще стане второстепенен играч след Брекзит

Кметът на Перник: Водният режим, който предлагат от ВиК, може да унищожи цели сектори

Жираф предизвика тежка катастрофа в резерват в ЮАР, загина турист

Мечка нападна и рани ловец край село Търничене

Стрелба в колеж в руския град Благовещенск (ВИДЕО)

Ярък метеор освети небето над няколко американски щата (ВИДЕО)

Арктически студ скова големи части от САЩ

Facebook изтрил 5,4 млрд. фалшиви профила тази година

Тръмп пред Ердоган: Европа трябва да плаща повече за сирийските бежанци

86 проверки в „Арсенал“ за 2 години открили над 460 нарушения

От инспекцията по охрана на труда коментираха, че за последните две години са били извършени 86 проверки на военния завод „Арсенал“ в град Казанлък, предаде в.“Монитор“. Констатирани са били малко над 460 нарушения, а 13 машини са спрени от производство, защото са дефектни и представляват заплаха за човешкото здраве. Други 5 пък са със специален режим на работа – което означава, че или се наблюдават непрекъснато от специалист, или работят по-малко часове.

Машините в цеха за барут в “Арсенал”, където двама души намериха смъртта си, са поне от времето на Втората световна война. Неизправната остаряла техника, а не човешка грешка вероятно е довела до трагедията, посочиха пред “Труд” работници от оръжейницата.

По личното разпореждане на главния прокурор на републиката Сотир Цацаров е образувано следствено дело, което се наблюда от старозагорския окръжен прокурор Дичо Атанасов. На мястото на инцидента още в понеделник влязоха двама следователи, които имат за задача да преровят останките за някакви следи. Тепърва експерти ще изапочнат може би най-важната експертиза-техническата, която ще има за задача да потвърди или отхвърли човешка грешка в хода на технологичния процес за шнековане на влажния барут. Предстои да бъдат разпитани и спасилите се по истинско чудо четирима работници от същия цех, които още били под влияние на стреса.

От мениджмънта на частната компания обясниха, че близките на загиналите ще получат по 7 брутни работни заплати.

Не са открити сериозни нарушения относно пожарната безопасност на територията на завод „Арсенал“ при последните проверки“, заяви директорът на РД ПБЗН – Стара Загора комисар Стоян Колев. Той посочи, че след получения сигнал за пожар в Завод 3 на предприятието, веднага са изпратени два пожарни екипа и един химически автомобил и ситуацията е овладяна в рамките на 10 минути. Експертна група, в която участва и представител на пожарната, ще изясни причините, довели до инцидента.

„Замервания са направени точно до сградата, където се случи пожара, след това лабораторията се премести на 500м, на 1 км. Направени са няколко радиуса, трикратно през един час. При нито едно от тези замервания няма данни за замърсявания. Така че обстановката е спокойна и смените си работят“, обясни комисар Колев.

В Казанлък мненията на хората за случилото се са полярни. От едната страна са онези, които смятат, че аварията и последвалия изпепеляващ пламък е била заради бързане – гонели се срокове за изпълнение на поръчките. Дори в деня на аварията работата в останалите производства не е била прекъсната и за минута.От другата са онези, които смятат, че през последните месеци на работа се назначавали хора без минимални знания.

Това обаче не се отнася до инж. Пешков,технически директор на завод 3 и пряк ръководител на цех 120 . За него се твърди, че е сред най-добрите специалисти по барути в страната. Човекът обичал работата си, това показват и негови записи в различни специализирани форуми, където е коментирал несекретната си дейност.

От години в „Арсенал“ работел и Райчев, който е трябвало да подготви инсталацията във фаталния понеделник.Малцина вярват, че започналото следствие ще стигне до някакъв край и припомнят, че в повечето случаи вината била прехвърляна изцяло върху загиналите, както се случило с драмата в друг частен завод за пиротехника край Мъглиж през декември 2014 година.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.