Работната седмица във Венецуела става два дни за държавните служители

Снимка: Pixabay

Заради криза в електрозахранването, свързана със сушата в страната, Венецуела реши, че държавната администрация няма да работи и в сряда и четвъртък, плюс вече неработния петък. Целта на промените е да се пести енергия, предаде ТАСС, цитирани от БГНЕС.

С необичайната мярка властите възнамеряват да запазят нивото на водата в язовира над най-голямата ВЕЦ "Симон Боливар", което е едва на 1,6 метра от критичната точка.

"В обществения сектор в сряда, четвъртък и петък няма да се работи, освен за (вземане) на решения, които са важни и необходими”, заяви вицепрезидентът Аристобуло Истурис.

Петък става неработен за училищата  в началния, средния и горния курс.

Язовирът „Симон Боливар”, известен като „Гури”, също бе засегнат от продължаващата тригодишна суша, която се определя от властите като най-опустошителната от 40 години насам и ги „принуждава да вземат такива мерки”.

Електроцентралата на „Гури” е най-голямата във Венецуела и произвежда около 70% от необходимата за страната енергия.

Именно заради сушата Венецуела преминава в в друг часови пояс от 1 май, ще превъртят часовниците с 30 минути напред. А от понеделник бе въведен и режим на централното електрозахранване – различни райони ще бъдат изключвани по четири часа всеки ден. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят