Непълнолетните убийци на дядо Динко отиват на съд

Снимка: Архив

Окръжната прокуратура-Хасково внесе искане в съда за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо пет лица за причиняване на тежка телесна повреда на 72-годишния мъж, довела до смъртта му, съобщи държавното обвинение.

Срещу 16-годишните К.Д., Х.К., Г.Г., Б.Д., и 18-годишният А.А., всички от с. Свирково, Симеоновград, са повдигнати обвинения за извършен грабеж и убийство.

На 20 април 2016 г. петимата обвиняеми отишли в къщата на пенсионера Динко. Двама от тях останали пред дома му, за да пазят от външни хора, а останалите трима влезли вътре. През това време възрастният мъж спял в стаята си. Единият от младежите го ударил с дървена греда в областта на главата, след което излязъл и с останалите отишли до прозореца, за да проследят реакциите на пострадалия след като се събуди.

Когато установили, че той вече не спи, младежите отново влезли в стаята му и започнали да хвърлят по него дървени плоскости, свалени от близкия навес. Пострадалият излязъл на двора, а през това време, обвиняемите влезли в стаята, намерили портфейла му, от който взели 120 лева и си тръгнали.

На 21 април 2016 г. 72-годишният Динко е починал от травмите в областта на главата. По делото е установено, че на 16 април 2016 г. обвиняемите успели да отнемат още 390 лева от владението на пострадалия.

От събраните до момента доказателства по досъдебното производство може да се направи обосновано предположение, че петимата са извършили престъплението, за което им е повдигнато обвинение.

Според Окръжна прокуратура-Хасково случаят е изключителен, с оглед тежестта и начина на извършване на деянието.

Окръжният съд в Хасково ще заседава днес по искането на прокуратурата за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право