Структури на ДПС-Шумен искат оставка на новия лидер Айсел Руфат

Айсел Руфат каза, че не приема мотивите на общинските лидери

Председателите на шест общински структури на ДПС в Шуменско /Смядово,Хитрино, Велики Преслав, Върбица, Шумен и Ксапичан/ от общо 10 искат оставката на новоизбрания областен лидер Айсел Руфат. Дамата оглави движението в един от най-силните региони точно преди месец, а сега 15 души общински лидери, кметове, членове на областния съвет, излизат с декларация и обявяват "несъгласие с неадекватното представляване на Областния съвет, еднолични решения и несъобразяване с решенията на колективното тяло".

Депесарите сочат, че е издигнат кандидат за председател на ДПС, без да е взето решение на областен съвет и така Шумен липсвал от списъка с подкрепилите кандидатурата на Мустафа Карадайъ. "Ние подкрепяме Карадайъ", категорични бяха лидерите на структури в Хитрино, Велики Преслав, Смядово, Върбица и Шумен.

Според тях има подмята на членове в ЦС на ДПС, защото на областен съвет е взето решение, което е подменено в деня на конференцията. Така вместо Азиз Садула /общински лидер на ДПС-Шумен и Мустаджан Шабан /лидер на ДПС-Велики Преслав/ в централния орган влизат Сунай Садък и Турхан Каракаш, който изгуби кметските избори в община Никола Козлево.

"Настояваме за оставката й, декларираме, че долуподписаните няма да участват в заседания на областния съвет до подаването й", казаха деклараторите. Те поясняват, че областният съвет се състои от 33-ма души, нужни са 22-ма за кворум, а при неучастие на 15, той е невъзможен. Според тях, изходът е насрочване на конференция или временно назначаване на някой, който може да представлява ДПС-Шумен.

"Не сме от вчера в ДПС, искаме да бъдем в ДПС, да работим за тази кауза, но по ясни правила", настояха деклараторите. Според тях Руфат не може да бъде обединител. След представяне на декларацията пред медиите в сряда, общинските лидери казаха, че тя ще стигне до централата и всички органи на движението.

"Не мисля да подавам оставка, не споделям техните мотиви. Приемам действията им като тест, защото съм нов председател", каза Айсел Руфат пред "Труд". Тя обясни, че не решава кой да влезе в ЦС, а всички предложения за членове на ЦС на ДПС, са били обобщени от нея и предадени в централата. Колкото до кандидатурата на Карадайъ, тя е била обсъждана на председателски съвет при почетния председател. Руфат я подкрепя.

Тя напомня, че за да искат нейната оставка, председателите на общинските структури трябва да имат решения на общинските си съвети.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика