Автобус без шофьор се движи из Дубай

Автобус без шофьор започна да се движи по улиците на град Дубай, ОАЕ, съобщи в Twitter премиерът на ОАЕ и емир на Дубай, Мохамед бин Рашид Ал Мактум, предава БТВ.

"Дубай е световен образец на град на бъдещето и се превръща в най-голямото място за развитие на технологии, разработване и внедряване на самоуправляем транспорт", пише емирът под снимка на "умен" автобус, предназначен за десет пътници.

Всеки, който има желание да се повози безплатно на автобуса без водач, може да го направи. Той е оборудван със система от сензори и модерни средства, гарантиращи безопасността на пътниците. По време на движение, автобуса предава предупредителни лазерни сигнали, че не се управлява от човек.

В случай на успешно преминаване на изпитанията, правителството на Дубай ще закупи такива автобуси, които ще се използват за превозване на туристи по време на международното промишлено изложение "Експо". То ще се открие в Дубай през 2020 година.

Новата стратегия за развитие на транспорта в Дубай предвижда към 2030 г. поне една четвърт от автобусите в града да се заменят със самоуправляващи се.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии