700 японци съдят правителството си, защото иска да праща военна помощ на САЩ

Снимка: Pixabay

Стотици японски граждани съдят правителството си заради нов закон, който позволява на страната да предоставя военна помощ на САЩ и други техни съюзници. В жалбите пише, че новият закон нарушава правото им да живеят в мир, гарантирано от конституцията им, съобщава информационна агенция „Киодо”, цитирана от Russia Today.

Над 500 души в Токио и 200 във Фукушима са подали иск срещу правителството във вторник. Искът е първият от няколко планувани общонационални такива, които група от юристи и активисти са инициирали.

Някои от жалбоподателите търсят парична компенсация в размер на 900 долара, защото новият закон ги е накарал да изпитват страх от това да бъдат нападнати или въвлечени във война, а други граждани разчитат на конституцията на страната за да предотвратят изпращане на военна сила извън страната.

Активистите твърдят, че новите закони противоречат на член 9 на конституцията, според който Япония няма да изпраща военни части и няма да използва военна си сила, за да разрешава международни военни конфликти.

Новият закон влезе в сила миналия месец под администрацията на министър-председателят Шинзо Абе, който защити проекта, казвайки, че той е абсолютно необходим за предотвратяване на бъдещи конфликти и заздравяване на връзките с близки съюзници.

„Сега вече можем да си помагаме при спешни ситуации. Връзката между страните е заздравена”, каза премиерът на Япония наскоро.

Законът предвижда да е легално за Токио да осигурява военна помощ на съюзниците си, дори страната да не е пряко застрашена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят