За първи път у нас в Медицинския университет във Варна бъдещи лекари оперират на виртуален тренажор

Ректорът на Медицинския университет-Варна проф. Красимир Иванов представи първия в България виртуален симулатор за безкръвни операции

Първият у нас виртуален симулатор за лапароскопска хирургия на стойност близо 700 000 лв. бе представен в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна. "Тренажорът е част от стратегията ни за развитие на образованието чрез симулационна и телемедицина и гарантира практическа подготовка на студентите и специализантите ни на световно ниво", обяви ректорът на Медицинския университет проф. Красимир Иванов.

Симулаторът разполага с над 100 модула и ще се използва за всички хирургически специалности, включително и в денталната медицина. На него едновременно могат да работят двама души. По време на виртуалните безкръвни интервенции машината осигурява силова обратна връзка, така че операторът "усеща" тъканите, върху които работи, обясни ръководителят на катедрата по обща и оперативна хирургия в МУ проф. Никола Колев. Той подчерта, че в реномираните медицински университети в чужбина обучението със симулатори е задължително преди младите хирурзи да хванат скалпела.

Още поне 30 роботизирани тренажора планира да закупи Медицинският университет, който до 2 г. ще изгради модерен симулационен център за обучение и следдипломна квалификация. Той ще се помещава в 9-етажна сграда зад Факултета по фармация, а общата инвестиция в проекта е 20 млн. лв., уточни проф. Иванов.

Той бе категоричен, че това е начинът да се гарантира максимална по обем и качество практика на студентите, както и напълно обективна оценка на знанията и уменията им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве