Смъртността във Варна е два пъти по-ниска

Смъртността във Варна е два пъти по-ниска от средната за страната. Ако в България умират средно 16.8 на 1000 годишно, в морската столица са доста под 10 на 1000. Статистиката изнесе зам.-управителят на общинското дружество "Обреди"ЕООД Стефан Вътов. Според него причината от една страна е в увеличението на населението във Варна като предпочитан и харесван град за живеене за сметка на селата и по-малките градове, а от друга страна, повечето сватби и по-голям прираст през последните две години. С 1100 са се увеличили браковете за година.

Въпреки добрите тенденции местата в 7-те гробищни парка край морето са на изчерпване. В старите централни гробища дефицитът на домовете за вечен покой са под 2 % , а в гробището в село Тополи има места само за половин година напред. ОбС взе решение за разширяването му с 32 дка, но частни собственици извиват ръцете на местната власт с високи цени, които искат за имотите си. За гробището в кв."Виница" трябва да се изсече стара и болна гора, за да се освободят парцели, но от Агенцията по горите наложили забрана за тотална сеч . С най-големи перспективи за четвърт век напред е гробището в местността "Кантара", което може да стане основно, ако се приеме предложението до местния парламент за разширяването му с 350 дка.

Оказа се, че фирма "Обреди" е с най-дългосрочна стратегия в сравнение с останалите общински дружества -при това до 2040 г. Само до 2020 г. тя ще инвестира собствени средства в размер на 1.3 млн.лева, ако се одобри нейният бизнес план от ОбС. Най-евтиното погребение във Варна е 250-300 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони