Иванчева изпързаля правосъдието

Шофьорът на автобуса от катастрофата на магистрала “Тракия”: Казах на пътниците да отворят аварийните кранове и да излязат, аз бях последен

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в четвъртък, 24 май 2018

Мая Манолова: Парите за здраве тази година са увеличени, но с това се увеличиха и проблемите

Съдът окончателно пусна АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

Ремонтират бул. „Тодор Каблешков“ в София

Ще изграждаме завод за производство на високотехнологични продукти за самолети “Еърбъс”

Над 15 г. се влачи дело за побой Процесът е прекратен по давност без възмездие за извършителите

Ликът на Св. Иван Рилски – дар за папата от премиера Водим във Ватикана и делегацията на Македония

Министър Банов: Културата, която създаваме днес, се превръща в културно наследство утре

Правят регистър на биопроизводителите Формират нов закон за розите

Караме най-старите автомобили в ЕС

Спряха делото срещу Здравков (обзор) Главният архитект на София бе преследван, защото не иска небостъргач в градинка

Кандидат-президент в Турция дари по 500 турски лири на своите съперници за предизборната им кампания

Чешкият президент Милош Земан се обяви против предсрочни парламентарни избори

Огромно писано яйце посреща гостите на Велинград

Огромно дървено яйце с височина 180 см, диаметър 1 м и с тегло от 120 кг посреща гостите на Велинград на площад “Академик Николай Хайтов” в центъра на СПА столицата на Балканите в навечерието на Великден.

Навръх Велика събота в центъра на Велинград от 11 часа ще се проведе първото “Голямо писане на великденски яйца”, като в организираната за първи път атракция редом с местните жители могат да се включат и всички гости на курорта от страната и чужбина, обявиха от градската управа.

Идеята на атрактивното събитие е площадът да се превърне в голяма работилница на открито за писане на великденски яйца. Ще се прилага характерната за този край изящна чепинска техника за изписване с пчелен восък и уникален рисунък, ревниво пазена от векове в оригиналния й вид. Участниците ще могат да си запазят за спомен изработените от тях яйца. Идеята за Голямото великденско писане на яйца е на местни журналисти, а съорганизатори са Община Велинград, Историческият музей, Туристическият информационен център (ТИЦ) и Сдружението на хотелиерите. Инициаторите не преследват рекорди, а идеята им е да популяризират автентичната традиция, която е една от гордостите на курорта. Затова и призовават всички участници в Голямото писане да отидат на площад “Академик Николай Хайтов” пременени в народни носии. Всяка година във Велинград се по уникална техника се изписват хиляди яйца, които се подаряват за спомен на гостите на местните хотели.

Навръх Цветница малки и големи велинградчани масово се включиха в украсяването на голямото дървено яйце. То бе боядисано в червено и изписано с традиционните чепински мотиви под наставленията на местния художник Бранко Манушев и на фона на фолклорни песни за Лазаровден и Цветница от ученици от деветте училища в Община Велинград. Огромното яйце с човешки ръст бе изработено от учениците в местната професионална гимназия по дървообработване “Иван Вазов”, а за създаването му бяха използвани на стиропор, мрежа, шпакловка и други спомагателни материали.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.