Огромно писано яйце посреща гостите на Велинград

Огромно дървено яйце с височина 180 см, диаметър 1 м и с тегло от 120 кг посреща гостите на Велинград на площад "Академик Николай Хайтов" в центъра на СПА столицата на Балканите в навечерието на Великден.

Навръх Велика събота в центъра на Велинград от 11 часа ще се проведе първото "Голямо писане на великденски яйца", като в организираната за първи път атракция редом с местните жители могат да се включат и всички гости на курорта от страната и чужбина, обявиха от градската управа.

Идеята на атрактивното събитие е площадът да се превърне в голяма работилница на открито за писане на великденски яйца. Ще се прилага характерната за този край изящна чепинска техника за изписване с пчелен восък и уникален рисунък, ревниво пазена от векове в оригиналния й вид. Участниците ще могат да си запазят за спомен изработените от тях яйца. Идеята за Голямото великденско писане на яйца е на местни журналисти, а съорганизатори са Община Велинград, Историческият музей, Туристическият информационен център (ТИЦ) и Сдружението на хотелиерите. Инициаторите не преследват рекорди, а идеята им е да популяризират автентичната традиция, която е една от гордостите на курорта. Затова и призовават всички участници в Голямото писане да отидат на площад "Академик Николай Хайтов" пременени в народни носии. Всяка година във Велинград се по уникална техника се изписват хиляди яйца, които се подаряват за спомен на гостите на местните хотели.

Навръх Цветница малки и големи велинградчани масово се включиха в украсяването на голямото дървено яйце. То бе боядисано в червено и изписано с традиционните чепински мотиви под наставленията на местния художник Бранко Манушев и на фона на фолклорни песни за Лазаровден и Цветница от ученици от деветте училища в Община Велинград. Огромното яйце с човешки ръст бе изработено от учениците в местната професионална гимназия по дървообработване "Иван Вазов", а за създаването му бяха използвани на стиропор, мрежа, шпакловка и други спомагателни материали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини