Google отбеляза 150 години от рождението на Пенчо Славейков

Google отбеляза 150 години от рождението на българския поет Пенчо Славейков. Той се нарежда до едни от най- емблематичните имена в българската литература - Пейо Яворов, Петко Тодоров и Кръстьо Кръстев, които основават кръга "Мисъл".

Пенчо Славейков е роден на 27 април 1866 г. в Трявна. Той е най-малкият син на П. Р. Славейков. Пенчо учи в родния си град, а после в Стара Загора, където през 1876 г. баща му е назначен за учител. Те стават свидетели на опожаряването на Стара Загора и този момент завинаги се запечатва в съзнанието на бъдещия поет и създава произведението "Кървава песен". 

През 1879 г. Петко Славейков издава вестниците „ Остен “ и „ Целокупна България “, а Пенчо Славейков участва в разпространението им.

Заедно с д-р Кръстев, Яворов и Петко Тодоров създават литературния кръг "Мисъл". Почти 14 години е поддиректор и директор на Народната библиотека. 

През 1884 г. замръзва на леда на Марица след продължително пързаляне с кънки. Безрезултатно провежда  лечение в Пловдив, София, Виена, Париж, Лайпциг, Берлин. През май 1912 г. отново е на път към Енгандините, в планината, търсейки лек за тялото и душата. В края на месеца пристига в малкото курортното градче Брунате , разположено между езерото Лаго ди Комо и град Комо (Италия) , където на 28 май умира. Погребан е в селското гробище, костите му са пренесени в България през 1921 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица